Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept procesual civil. Partea speciala

ISBN/ISSN: 978-606-18-0691-1
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 48,90 RON
48,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Printr-o abordare accesibila si pragmatica, lucrarea faciliteaza intelegerea mecanismelor procesuale si asigura insusirea notiunilor de baza privind desfasurarea procesului civil. In egala masura, prin analiza dispozitiilor legale ce au generat dificultati de interpretare, insotita de opiniile relevante exprimate in doctrina recenta si de argumentele autorului, lucrarea se constituie intr-un suport pentru studiul aprofundat al dreptului procesual civil.

Prezentarea teoretica porneste de la reglementarea cuprinsa in Codul de procedura civila, se raporteaza la principalele teorii consacrate in literatura juridica, integreaza solutiile jurisprudentiale relevante, deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala si hotararile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel incat, fiecare institutie procesuala este complet configurata. O astfel de abordare este valoroasa si utila intr-o perioada in care noua
reglementare este supusa examenului doctrinei si jurisprudentei.

Elaborata sub forma unui curs universitar, lucrarea se adreseaza, in primul rand, studentilor de la facultatile de drept, in vederea pregatirii examenelor de finalizare a studiilor si de intrare in profesie, insa prin esentializarea unor probleme de drept sau examinarea critica a unor solutii ale legiuitorului, prin valorificarea solutiilor date in interesul ori in interpretarea legii, devine un instrument util pentru toti practicienii dreptului.

Corelatiile cu legea procesual civila, dar si prezentarea situatiilor tranzitorii permit formarea unei viziuni complexe, vizand interpretarea textelor si modul lor de aplicare, astfel incat sa prezinte o maxima utilitate pentru orientarea cititorului, precum si pentru promovarea unor solutii corecte si coerente in plan legislativ si jurisprudential.

Autorul despre lucrare:
La patru ani de aplicare, Codul de procedura civila se afla in etapa validarii unor optiuni ale legiuitorului si a consolidarii unor solutii de reglementare, pe calea interpretarii realizate de instante, in aplicarea legii si, mai ales, prin statuarile instantei constitutionale sau ale instantei supreme in dezlegarea unor probleme de drept. Deopotriva, examenul critic al doctrinei este esential, intrucat ofera variantele de interpretare ce pot fi valorificate in jurisprudenta.
In acest context, lucrarea de fata cuprinde o analiza a dispozitiilor legale ce reglementeaza desfasurarea procesului civil in raport de doctrina recenta si de orientarea actuala a jurisprudentei, asa cum este conturata in deciziile de admitere a unor exceptii de neconstitutionalitate sau in hotararile prealabile pronuntate in dezlegarea unor chestiuni de drept.

Lucrarea raspunde unor necesitati didactice, autorul fiind titularul disciplinei Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova si este dedicata studentilor care urmaresc insusirea cunostintelor teoretice si a aspectelor practice privind desfasurarea procesului civil.

Maniera de prezentare este accesibila, cu justificarea permanenta a ratiunii reglementarilor legale, pentru a asigura asimilarea usoara a conceptelor esentiale, permitand insa si aprofundarea materiei, intrucat nu sunt evitate aspectele controversate ivite in interpretarea si aplicarea practica a dispozitiilor legale.

Puncte forte:
•    abordare analitica, critica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete
•    analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile coduri
•    ample referinte bibliografice
•    ofera solutii unor chestiuni controversate care au aparut deja dupa aplicarea noului act normativ
•    referiri la legislatia taxelor de timbru

Din cuprins:
•    procedura in fata primei instante
•    caile de atac
•    mijloacele de asigurare a practicii unitare si a solutionarii cauzei in termen optim

Despre autor:

Daniel Ghita este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova din anul 1996; in prezent, conferentiar universitar, titularul disciplinei Drept procesual civil; prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova (2008-prezent); membru al Senatului Universitatii din Craiova (2008-prezent); vicepresedinte al Senatului Universitatii din Craiova (din 2016); avocat in Baroul Dolj (1996-prezent); arbitru al Curtii de Arbitraj Dolj (2012-prezent); membru in colegiul de redactie al Revistei de Stiinte Juridice; membru in consiliul editorial al revistei de Stiinte Politice.

Detalii tehnice
Data aparitiei14 iun. 2017
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini288
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Daniel Ghita
Indisponibila
Tratat de drept procesual civil. Vol. I. Editia a 2-a - Les

Tratat de drept procesual civil. Vol. I. Editia a 2-a

Principii si institutii generale; Judecata in fata primei instante
179,00 RON
Indisponibila
Institutii judiciare contemporane - Ioan Les, Daniel Ghita

Institutii judiciare contemporane

editia a 2-a
119,00 RON 119,00 RON