Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Participatia penala

ISBN/ISSN: 978-606-673-973-3
Pret de coperta: 25,00 RON
25,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Participatia penala trateaza o tema amplu dezbatuta in literatura de specialitate si cu mari implicatii in practica judiciara.
Lucrarea cuprinde in special referiri asupra problemelor care au ridicat controverse in doctrina romana si straina, precum si asupra deficientelor de reglementare a institutiei participatiei in legea penala romana in vigoare.

Plecand de la criticile si rezervele exprimate in doctrina, pe care ni le insusim, am formulat concluzii si propuneri de lege ferenda, care consideram ca ar putea sa alinieze conceptul de participatie cu reglementarile consacrate din legislatia straina.

In ce priveste viziunea autorilor romani, care, intr-o gandire initiala, excludea pe autori si coautori dintre participanti sau includea in cadrul participantilor principali si pe autorii morali, alaturi de autorii materiali, executorii, in doctrina veche se argumenta ca, regula fiind autorul unic, acesta este automat inclus in definitia infractiunii si, ca atare, nu poate fi mentionat printre participanti, iar daca nu este necesar un text pentru autor, nu va fi nici pentru mai multi, pentru ca pozitia juridica a autorului este cea stabilita de lege pentru autor.

Codul penal in vigoare a adoptat partial aceasta sistematizare, fara a mentiona pe coautori printre participanti. Aceasta insuficienta a legii penale este corectata in parte de noul Cod penal, prin aceea ca art. 46 defineste atat conceptul de autor, cat si pe acela de coautor. Neajunsul acestui cod consta insa in faptul ca intituleaza capitolul VI, care se refera la participatie, „Autorul si participantii”, fara sa fie mentionat in titlul capitolului si coautorul, aceasta omisiune fiind de natura sa sugereze ca notiunea de participanti cuprinde si pe coautor, ceea ce ar fi gresit, pe langa faptul ca ar contrazice dispozitiile normative din noul cod, adica art. 46, care defineste atat pe autor, cat si pe coautor cu o formulare identica. Urmare a discutiilor din doctrina, noul Cod penal face distinctie intre persoanele care participa in mod nemijlocit la savarsirea faptei prevazute de legea penala si celelalte persoane care participa mijlocit, prin autor sau coautor.

In analiza formelor de participatie, sunt tratate aspecte cu mari implicatii in practica judiciara actuala, respectiv raspunderea agentului provocator si delimitarea actelor de instigare de cele ale agentului provocator, precum si reglementarile din legislatiile straine ale formelor de participatie, in special situatia participantilor din cadrul crimei organizate si a organizatiilor criminale.

Lucrarea se adreseaza atat teoreticienilor, cat si practicienilor in domeniu, precum si celor care doresc sa-si perfectioneze cunostintele de drept penal.

Detalii tehnice
Data aparitiei08 aug. 2017
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini180
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si

Cereri si exceptii de camera preliminara. Vol. II Legalitatea si loialitatea administrarii probelor

Legalitatea si loialitatea administrarii probelor Comentarii si jurisprudenta
55,00 RON
Indisponibila
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 1 septembrie 2017

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 1 septembrie 2017

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
30,00 RON
Indisponibila
Urmarirea penala. Aspecte teoretice si practice  - Pintea

Urmarirea penala. Aspecte teoretice si practice

Modele de acte procesuale si procedurale
70,00 RON 70,00 RON