Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Contestatia la executare in procesul civil- Conform noului Cod de procedura civila

ISBN/ISSN: 978-973-127-773-8
50,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Contestatia la executare in procesul civila fost elaborata pe baza unei documentari foarte serioase, cuprinzand legislatie, doctrina si jurisprudenta romana si straina. Merita sa evidentiem de la inceput efortul autoarei de a ilustra problemele teoretice si cu jurisprudenta nepublicata, identificata in calitatea sa de avocat sau culeasa prin investigatii proprii.

Documentarea temeinica a permis autoarei sa surprinda elementele esentiale ale temei cercetate si sa le incadreze in cadrul mai larg al executarii silite, ca faza a procesului civil. Desigur, tema nu are caracter absolut de noutate, deoarece contestatiei la executare i-au mai fost consacrate lucrari, dar lucrarea se remarca prin originalitatea abordarii, prin analizele pertinente pe care le face si prin propunerile de lege ferenda pe care le formuleaza. Autoarea a avut in vedere in permanenta si dispozitiile noului Cod de procedura civila, dar nu s-a multumit sa le reproduca, ci le-a examinat critic, in raport cu necesitatile si realitatile practicii, astfel incat, comunicate fiind Comisiei pentru elaborarea proiectului Legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila, este posibil sa determine modificarea unor solutii.

Ne aflam in prezenta unei cercetari monografice, care aduce la zi cercetarea intr-o materie atat de sensibila, in care judecatorul este chemat sa tina o cumpana dreapta intre interesul creditorului, care este deja titularul unui titlu executoriu, si desfasurarea executarii in conditii de legalitate, care sa asigure debitorului o procedura corecta.

Calitatea esentiala a lucrarii o constituie bogatia de informatii, idei si solutii, cercetarea in profunzime a diferitelor aspecte controversate. Ca si in cazul noului Cod de procedura civila, autoarea nu s-a multumit sa evoce solutii din doctrina si jurisprudenta, ci le-a examinat critic, exprimandu-si cu curaj propriul punct de vedere, ori aducand argumente proprii in favoarea unor solutii exprimate anterior. Pe de alta parte, caracterul aplicativ al lucrarii este sporit de cercetarea problemelor teoretice in stransa legatura cu solutiile din jurisprudenta si, asa cum am mai aratat, cu realitatile si necesitatile practicii.

Prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu

Detalii tehnice
Data aparitiei12 mar. 2012
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini514
Tip copertaCarte brosata