Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Contencios administrativ si fiscal

Legea nr. 554/2004. Legea nr. 212/2018. O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Corelari legislative. Comentarii. Explicatii. Doctrina. Jurisprudenta
ISBN/ISSN: 978-606-39-0498-1
Pret de coperta: 70,00 RON
70,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea intitulata Contencios administrativ si fiscal. Legea nr. 554/2004. Legea nr. 212/2018. O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Corelari legislative. Comentarii. Explicatii. Doctrina. Jurisprudenta analizeaza intr-o maniera complexa implicatiile modificarilor si completarilor aduse institutiei contenciosului administrativ si fiscal, a contenciosului special in materia achizitiilor publice, precum si a contenciosului special in materia restituirii imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist din Romania, prin Legea nr. 212/2018 pentru modificarea si completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 si a altor acte normative.

Urmand structura noilor solutii legislative instituite prin Legea nr. 212/2018 si in contextul in care realitatea juridica din Romania se afla intr-o continua schimbare si evolutie, lucrarea incearca o analiza a acestor solutii legislative menita sa fundamenteze si sa acrediteze o noua teorie prin care sa fie sa rasturnat „traditionalismul” si „conservatorismul” manifestat de-a lungul timpului in materia acestei institutii fundamentale a statului de drept, respectiv, institutia contenciosului administrativ. Este avuta in vedere, cu precadere, schimbarea de paradigma in materia competentei instantelor judecatoresti care solutioneaza litigii avand ca obiect executarea contractelor administrative.

Pentru realizarea acestui deziderat, lucrarea analizeaza implicatiile noilor solutii legislative instituite prin Legea nr. 212/2018, in conexiune atat cu celelalte dispozitii legale ramase nemodificate, cat si cu intregul edificiul normativ, la care se adauga jurisprudenta si doctrina relevanta in materie. O importanta majora este acordata unor probleme care au creat controverse doctrinare si jurisprudentiale cu implicatii asupra noilor modificari legislative si care nu si-au gasit o consacrare la nivel legislativ, precum: momentul intrarii actelor administrative in circuitul civil; suspendarea executarii actului administrativ cu caracter normativ; o noua teorie privind raspunderea autoritatilor publice fara personalitate juridica. Prin actualitatea, amploarea, complexitatea si utilitatea lucrarii, aceasta va constitui un instrument util de lucru pentru autoritatile judecatoresti, practicienii dreptului, cadrele didactice si studenti.

In volumul „Contencios administrativ si fiscal”, Oliviu Puie dezbate Legea nr. 554/2004, Legea nr. 212/2018 si O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ din mai multe puncte de vedere: legislativ, al doctrinei si al jurisprudentei. Astfel, in prima parte a lucrarii ni se prezinta consideratii preliminare legate de Codul administrativ, implicatiile in materia solutionarii litigiilor de contencios administrativ, modificarile si completarile aduse Legii nr. 554/2004 prin Legea nr. 212/2018 in materia obiectului actiunii judiciare, precum si in cazul unor acte administrative care nu pot face obiectul unei actiuni la instantele de contencios administrativ, urmate de modificarile in materia criteriilor de determinare a competentei materiale a instantelor care solutioneaza litigii de contencios administrativ. De asemenea, autorul dezbate neconcordanta si necorelarea unor texte ale Codului administrativ cu dispozitiile din Constitutia republicata. Alte subiecte important ale lucrarii sunt controlul de tutela administrativa exercitat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici in contextul Legii contenciosului administrativ, precum si regimul citarii si obligatiile impuse partilor litigiului de contencios administrativ. Alte teme importante sunt judecarea cererilor si regimul taxelor judiciare de timbru, precum si masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist din Romania. Nu in ultimul rand, sunt prezentate modificarile aduse legii si masurile de finalizare a cererilor privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum si acordarea de despagubiri si compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947. - Daniela Nae

Slăbuț
Este o lucrare bunicica, insa este plina de greșeli ortografice si indicatii eronate a sediului materiei.
Emanuel | 27.05.2020 23:38
V-a fost de ajutor aceasta recenzie? Da Nu (0/0)
Detalii tehnice
Data aparitiei03 sept. 2019
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini438
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul administrativ. Actualizat la 10 iulie 2019

Codul administrativ actualizat 10.07.2019

editie ingrijita si adnotata de Ovidiu Podaru
29,00 RON
Indisponibila
Codul de procedura fiscala comentat si adnotat - Emilian Duca

Codul de procedura fiscala comentat si adnotat

cu legislatie secundara si complementara, jurisprudenta si instructiuni – 2019
89,00 RON 89,00 RON