Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Avocatura in Romania - 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept

ISBN/ISSN: 978-606-27-0307-3
Editura: Hamangiu
48,20 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Articolele din acest volum se pot cumpara si citi individual, online in Biblioteca Hamangiu

Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept este un volum editat in onoarea avocatilor romani si a profesiei de avocat.

Initiat si coordonat de d-na Monica Livescu, decanul Baroului Valcea, volumul reuneste o colectie de studii juridice scrise de lectorii care au participat la Conferintele Baroului Valcea, unele fiind insesi prelegerile sustinute in cadrul conferintelor sau chiar transcriptul unor dezbateri de la conferinte, cum ar fi Interpretarea legii penale mai favorabile – aplicare globala sau pe institutii? (dezbatere ce a avut loc in cadrul conferintei „Noile coduri penale – de la lege la practica”, pe marginea pronuntarii Deciziei nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul penal).

Veti avea ocazia sa descoperiti in acest volum articole interesante, pe teme diverse si actuale, dintre care enumeram numai cateva:
•    exercitarea profesiei de avocat – Directiva Bolkenstein – comunicarile comerciale ale profesiilor reglementate (Calin-Andrei Zamfirescu); Dialogul inter-profesional dintre judecatori si avocati (Rodica Aida Popa);
•    protectia drepturilor omului – Efectivitatea dreptului de acces la Justitie in materie civila (Corneliu Birsan, Monica Livescu); Principiul retroactivitatii legii penale mai favorabile in jurisprudenta C.E.D.O. (Bianca Selejan-Gutan), Hotararea C.E.D.O. in cauza Preda s.a. c. Romaniei. Da capo al fine? (Beatrice Ramascanu);
•    drept privat – Clauza voluntara de inalienabilitate (Valeriu Stoica); Independenta patrimoniala a sotilor in cadrul regimului primar imperativ (Marieta Avram); Competenta si participantii in noul Cod de procedura civila (Gabriel Boroi); Solutionarea recursului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in materia contenciosului administrativ (Eugenia Marin);
•    drept penal – Cat de „globala” trebuie sa fie aplicarea globala a legii penale mai favorabile? (Daniel Atasiei); Garantarea secretului profesional al avocatului in lumina noului Cod de procedura penala (Gheorghita Mateut); Controlul judiciar al actelor procurorilor (Mihail Udroiu).

In finalul volumului au fost incluse si concluziile unor anchete sociologice despre avocatura si mediul de afaceri, precum si opiniile si exigentele magistratilor privind activitatea avocatiala.

I . Organizarea si exercitarea profesei de avocat

Advocatus (Bianca Predescu) 

Doua decenii de la intrarea in vigoare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Aspecte privind controlul constitutionalitatii prevederilor sale (Gheorghe Florea) 

Directiva Bolkenstein – comunicarile comerciale ale profesiilor reglementate. Armonizarea reglementarii publicitatii profesionale privind profesia de avocat in Franta (Calin-Andrei Zamfirescu)

Dialogul interprofesional judecatori si avocati – realitate si necesitate a sistemului judiciar roman (Rodica Aida Popa)

Cat de important este ca avocatul sa-l cunoasca pe judecator si invers (Andrei Savescu) 

Constituirea, organizarea si functionarea prin lege speciala a Corpului de Avocati din Romania – premise fundamentale pentru infaptuirea Justitiei (Stefan Naubauer)

II. Protectia drepturilor omului

Efectivitatea dreptului de acces la Justitie in materie civila (Corneliu Birsan, Monica Livescu) 

Principiul retroactivitatii legii penale mai favorabile in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (Bianca Selejan-Gutan) 

Incalcarile aduse dreptului de acces la justitie si dreptului de proprietate prin O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru (Monica Livescu) 

Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului in cauza Preda s.a. c. Romaniei. Da capo al fine? (Beatrice Ramascanu) 

III. Drept privat

Independenta patrimoniala a sotilor in cadrul regimului primar imperativ (Marieta Avram) 

Analiza unor dispozitii privind actiunea in revendicare si accesiunea imobiliara artificiala (Gabriel Boroi)

Cateva noutati privind competenta si participantii in noul Cod de procedura civila (Gabriel Boroi) 

Drepturi esentiale ale personalitatii (Eugen Chelaru) 

Un caz (ilogic) de titlu executoriu (dar) prevazut de Noul Cod civil: contractul de ipoteca (Bogdan Dumitrache)

Aspecte specifice privind solutionarea recursului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in materia conteciosului administrativ (Eugenia Marin) 

Terorismul contractual (Gheorghe Piperea) 

Contractul de intretinere in noul Cod civil (Romeo Popescu) 

Specificul obligatiilor asumate de profesionisti in contextul dispozitiilor noului Cod civil (Lucian Sauleanu) 

Clauza voluntara de inalienabilitate (Valeriu Stoica) 

IV. Drept penal

Unele observatii privind aplicarea legii penale mai favorabile. Cat de „globala” trebuie sa fie aplicarea globala a legii penale mai favorabile? (Daniel Atasiei) 

Principalele noutati in materia infractiunilor contra vietii in Noul Cod penal (Valerian Cioclei) 

Unele consideratii privind garantarea secretului profesional al avocatului in lumina noului Cod de procedura penala (Gheorghita Mateut) 

Mecanismul legal privind asigurarea unei practici unitare in materie penala – intre teorie si practica (Rodica Aida Popa) 

Controlul judiciar al actelor procurorilor (Mihail Udroiu)

Noul Cod penal si protectia securitatii sistemelor informatice (Ioana Vasiu) 

Interpretarea legii penale mai favorabile – aplicare globala sau pe institutii? Dezbaterile purtate in cadrul conferintei Noile coduri penale – de la lege la practica”* pe marginea pronuntarii Deciziei nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul penal

V. Variae

Infrastructura – zece tendinte emergente (Daniela Nemoianu) 

Avocatura si mediul de afaceri STUDIU – extras (Dan Livescu, Monica Livescu, Alexandru Zodieru, Septimiu Chelcea) 

Opinii, preferinte si exigente profesionale ale magistratilor din judetul Valcea privind activitatea avocatiala Ancheta sociologica – 2010 (Septimiu Chelcea, Monica Livescu, Alexandru Zodieru) 

Prima organizare in corp profesional a avocaturii (Monica Livescu) 

Detalii tehnice
Data aparitiei07 mai 2015
Categorie generalaVariae
Numar pagini560
Tip copertaCarte brosata