Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Titlurile executorii

ISBN/ISSN: 978-606-39-0233-8
Pret de coperta: 49,00 RON
49,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Titlurile executorii se plaseaza la confluenta dintre dreptul material si cel procesual, reprezentand un liant intre etapa incheierii actului juridic civil si cea a executarii sale. Tocmai natura mixta a normelor care instituie executorialitatea a dat nastere unor aprinse controverse in practica judiciara, pentru dezlegarea carora a fost necesara interventia repetata a instantei supreme.

Desi interpretarile recente in materie au calificat executorialitatea ca un efect al creantei, iar nu al titlului in sens de inscris, dimensiunea substantiala isi infige adanc radacinile in dreptul procesual, dominant in materia executarii silite, conturand un regim juridic eterogen. Mai mult insa, institutia executorialitatii depaseste sfera dreptului civil, substantial ori procedural, avand aplicatii in materii de drept public, precum dreptul administrativ ori fiscal. Nu pot fi ignorate nici dimensiunea europeana si internationala a titlurilor executorii, precum nici inevitabila imbinare a dreptului supranational cu cel autohton. Ne vom apleca asupra tuturor acestor particularitati pe parcursul lucrarii, cu trimiterile de rigoare la dificultatile practice si dezbaterile doctrinare pe care le-au generat.

Fara a abandona vreuna dintre componentele executorialitatii, prezenta lucrare isi propune sa reliefeze, inter alia, trasaturile sale esentiale, dobandirea si pierderea caracterului executoriu al titlurilor ori regimul juridic al aplicarii legii in timp. Analiza se grefeaza pe modificarile succesive ale legislatiei in materia titlurilor executorii pentru a oferi un ghid util practicienilor dreptului, fara a omite insa aspectele teoretice esentiale pentru abordarea tematicii.

Prin tratarea unitara a tuturor acestor componente distincte ale executorialitatii, ne propunem definirea unui regim juridic unitar si coerent in materie, care sa serveasca la solutionarea dificultatilor intalnite in activitatea judiciara. Acest prim pas se va reflecta in solutiile propuse pentru probleme practice analizate, oferind, totodata, cititorului criterii si repere principiale pentru corecta aplicare a legii in materia titlurilor executorii.

Detalii tehnice
Data aparitiei22 mai 2018
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini350
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si