Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Nestemate de jurisprudenta

ISBN/ISSN: 978-973-127-540-6
Pret de coperta: 39,00 RON
35,10 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Descriere
Colectia "Cultura juridica" doreste sa fie apropiata de nevoile si preocuparile juristului, ale practicianului in primul rand. In acest sens, lucrarea d-lui Bogdan Ionescu izvoraste din preocuparea unui avocat de a scoate la lumina solutii judecatoresti model, retinute pentru calitatea lor.
Publicistica juridica din Romania se concentreaza mai ales pe jurisprudenta actuala a instantelor interne si pe cea a CEDO, respectiv a CJE.

"Nestematele de jurisprudenta" au un caracter de noutate, caci se inscriu insa intr-o sectiune cazuta in uitare in ultimele decenii. Pana la turnura istorica Şi politica din 1948, revistele juridice romanesti publicau decizii franceze, italiene, belgiene si germane, in masura in care materia tratata era superpozabila legislativ problematicii de la noi. Au existat si culegeri de practica judiciara in acest sens, precum cele ale lui Ionascu sau cea a lui Tomulescu. Cortina de fier a stopat brutal acest gen de lucrari, pe care lucrarea d-lui Ionescu incearca, in mod inspirat, sa il reia.

Deciziile selectionate au valoare de perenitate, ceea ce ne duce cu gandul la Grands arręts de la jurisprudence civile, concepute de Henri Capitant in 1930 si continuate pana astazi.

Culegerea "Nestematele de jurisprudenta" practica o metoda diferita de a lui Capitant, prin faptul ca se limiteaza la dreptul comparat al tarilor cu care suntem inrudite juridic: Franta, Belgia si provincia canadiana Québec. Cititorul este invitat la lectura esentialului deciziei, propunandu-i-se si comentariile personale ale autorului.
Cititorilor le va apartine decizia asupra utilitatii si pertinentei celor redate in "Nestemate".

Noua nu ne ramane decat sa semnalam un debut editorial in colectia "Cultura juridica", cu atat mai meritoriu cu cat vine din partea unui practician care a avut rabdarea si vointa de a se smulge tumultului instantei pentru a se aseza la masa de scris.

Mircea Dan Bob
Detalii tehnice
Data Aparitiei05 sept. 2011
Categorie generalaVariae
Numar pagini366
Tip copertaCarte cartonata