Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Filtrati dupa atribute
  • Categorie generala
Descarca oferta

Alina Barbu

A absolvit in 1997 Facultatea de Drept in cadrul Universitatii din Bucuresti, a urmat studii contemporane europene la Sussex European Institute – Brighton (Marea Britanie) in 2001 si un curs de pregatire privind controlul coruptiei organizat de JICA (Japan International Co-operation Agency) si UNAFEI (United Nations Asia and Far East Institute For the Prevention of Crime and the Treatment of Offenders) in 2002. Este consilier juridic la Ministerul Justitiei din 1997, activand in cadrul Directiei elaborare acte normative. A condus timp de 13 ani Serviciul de drept public al acestei directii si a desfasurat, pentru 2 ani, activitate de diplomat la Bruxelles, participand la negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Are o indelungata experienta in elaborarea actelor normative: modificari la Codul penal si Codul de procedura penala, noi reglementari privind sistemul penitenciar si sistemul de probatiune, modificari sau noi reglementari in materia integritatii in functii si demnitati publice, prevenirea conflictelor de interese in achizitiile publice, prevenirea si combaterea coruptiei, a criminalitatii organizate, a spalarii banilor si finantarii terorismului, a traficului de persoane, a traficului de droguri etc.

De asemenea, are o constanta activitate in cadrul structurilor europene si internationale, participand, de exemplu, la Comitetul Pregatitor ONU privind stabilirea Curtii Penale Internationale (New York, sesiunile din 1997, 1998), la Comitetul Ad-hoc ONU pentru elaborarea Conventiei Natiunilor Unite privind criminalitatea organizata transnationala (Viena, sesiunile din 1998, 1999) sau reuniuni ONU de revizuire a actualelor Norme minime standard ale ONU privind tratamentul persoanelor detinute (Viena, 2012). A dobandit o bogata experienta ca expert in cadrul diverselor structuri ale Consiliului Europei, oferind, in 2008, Ministerului Justitiei din Republica Moldova consultanta in tehnici de elaborare a actelor normative, drept comparat si armonizarea legislatiei la standardele Consiliului Europei, devenind, din 2009, expert al Consiliului Europei in cadrul Moneyval (prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism), membru si, ulterior, vicepresedinte al Comitetului de penologie (PC-CP) al Consiliului Europei in perioada 2011-2015, respectiv membru in Comitetul european privind suprapopularea penitenciara, in perioada 2014-2016.

A publicat, singura sau in coautorat, o serie de lucrari in romana sau in engleza in materie penala, procesual penala, executional penala: Noul Cod penal, comentat prin raportare la Codul penal anterior, A. Vlasceanu, A. Barbu, Ed. Hamangiu, 2014; Codul de procedura penala – texte, jurisprudenta, hotarari CEDO, ed. a 2-a, G. Antoniu (coordonator), A. Vlasceanu, A. Barbu, Ed. Hamangiu, 2008; Codul de procedura penala comentat. Art. 62-135. Probele si mijloacele de proba, N. Volonciu (coordonator), A. Barbu, Ed. Hamangiu, 2007; Codul de procedura penala – texte, jurisprudenta, hotarari CEDO, G. Antoniu (coordonator), A. Vlasceanu, A. Barbu, Ed. Hamangiu, 2006; European Treatment, Transition Management, and Re-Integration of High Risk Offenders. Results of the Final Conference at Rostock-Warnemünde, 3-5 September 2014, and Final Evaluation Report of the Justice Cooperation Network (JCN) Project “European treatment and transition management of high-risk offenders”, Mönchengladbach, 2016, Forum Verlag Godesberg, March 2016; Report on fight against corruption in Romania, Revue international de droit pénale, 2004; Criminal Justice Systems in Europe and North America, Romania, HEUNI – The European Institute for Crime Prevention and Control affiliated with the United Nations, Helsinki, 2002.

actualizat mai 2016

Vezi ca Grila Lista
Ordoneaza dupa
Afiseaza pe pagina