Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Inalienabilitatea si imprescriptibilitatea domeniului public in dreptul roman si in dreptul francez

ISBN/ISSN: 978-973-127-826-1
49,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Regimul juridic aplicabil domeniului public reprezinta o tema traditionala a lucrarilor de drept administrativ, insa controversele privind principiile de baza ale acestuia nu au fost solutionate nici pana in prezent.

Lucrarea Inalienabilitatea si imprescriptibilitatea domeniului public in dreptul roman si in dreptul francez constituie o analiza originala si detaliata a reglementarilor aplicabile in Romania si in Franta, avand la baza teza de doctorat intitulata „Principii aplicabile domeniului public in Romania si in Franta”, sustinuta de autor, in cursul anului 2011, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Inalienabilitatea si imprescriptibilitatea domeniului public sunt tratate dintr-o perspectiva multidisciplinara, fiind prezentate, in ambele sisteme de drept, atat evolutia istorica si legislativa a acestora, cat si solutiile jurisprudentiale relevante. De o importanta deosebita sunt deciziile Consiliului de Stat francez, care au conturat, de-a lungul timpului, sfera domeniului public si a principiilor specifice acestuia, dar si unele orientari ale Consiliului Constitutional. In ceea ce priveste solutiile adoptate de catre legiuitorul roman, dincolo de analiza textelor constitutionale se remarca modificarile aduse Legii nr. 213/1998, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil.

Dintre principalele teme abordate in aceasta monografie, amintim: originile si cristalizarea notiunii de domeniu public; prezentarea legislatiei relevante; evolutia principiilor inalienabilitatii si imprescriptibilitatii domeniului public; efectele si eventualele exceptii; jurisprudenta instantelor constitutionale, judiciare sau, dupa caz, administrative; regimul drepturilor reale care afecteaza bunurile domeniale; regimul actiunilor posesorii; imprescriptibilitatea actiunii in revendicare avand ca obiect dependintele domeniale s.a.

Detalii tehnice
Data aparitiei29 iun. 2012
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini470
Tip copertaCarte brosata