Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Evitarea dublei impuneri internationale a profiturilor intreprinderilor

ISBN/ISSN: 978-606-39-0596-4
65,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Actualitatea tematicii abordate este relevata, esentialmente, de faptul ca majoritate statelor din lume nu concep ideea pierderii jurisdictiei impozitelor, in cazurile in care activitatile sunt intreprinse de rezidentii acestora din afara granitelor sau de nerezidentii din interiorul granitelor acestora. Asa cum se poate observa in literatura de specialitate, parerea unanima a specialistilor care au analizat domeniul fiscal si cel al impunerii sugereaza predilectia Guvernelor de a supune la impunere pe toti cetatenii straini. Aceasta situatie survine din cauza faptului ca jurisdictia impunerii este considerata a fi o manifestare a suveranitatii unui stat.
 
Importanta tematicii porneste de la ideea ca dubla impunere reprezinta, fara echivoc, o problema reala a Uniunii Europene, problematica care trebuie solutionata cat mai repede posibil. Aceasta creeaza, pe de-o parte, distorsiuni economice, incalcand principiul neutralitatii impunerii, constituind, ipso facto, un factor care conduce la reducerea volumului tranzactiilor comertului international, precum si la reducerea economiei de scara pentru investitorii care doresc a efectua investitii dincolo de granitele nationale. Putem sustine faptul ca dubla impunere fiscala internationala constituie o problema care ameninta esenta conceptului de piata comuna.
 
Motivarea subiectului abordat este interesanta din punct de vedere al procesului de globalizare, care s-a materializat in constituirea unor entitati economice internationale si a unor grupuri de entitati economice multinationale care opereaza transfrontalier, detinand afaceri performante la nivel integrat. Entitatile economice internationale opereaza in strainatate prin intermediul unor sedii permanente in statele gazda. Pe de alta parte, grupurile de entitati economice multinationale opereaza in strainatate prin intermediul unor filiale integrate la nivel local. Entitatile economice internationale si grupurile de entitati economice multinationale utilizeaza, in epoca contemporana, tehnici financiare complexe si aranjamente de planificare fiscala pentru a exploata imperfectiunile regasite in cadrul sistemului de conventii fiscale pentru evitarea dublei impuneri fiscale internationale.
 
            Cartea dlui Florin Cornel Dumiter constituie un studiu aplicat intr-o materie pe cat de arida si complexa, pe atat de actuala si aflata intr-o continua evolutie, la unison cu trendurile de manifestare ale unei lumi globalizate, caracterizata de deschiderea pietelor de pretutindeni, liberalizarea fortei de munca si a capitalurilor si, in general, de accelerarea tuturor fluxurilor comerciale si financiar-bancare. Astfel, problema evitarii dublei impuneri internationale a profiturilor intreprinderilor constituie un obiect de reflectie si o provocare majora pentru orice cercetator si specialist in materie, sens in care autorul de fata a recurs la analiza unui bogat repertoriu de practica judiciara si jurisprudenta in materie, atat nationala, cat si internationala, pentru a fi in masura sa surprinda elementele caracteristice ale acestei problematici atat de actuale si pregnante pentru intreprinzatori si comercianti, dar si pentru autoritatile fiscale de pretutindeni deopotriva.
 

Mihai-Bogdan MARIAN

Detalii tehnice
Data aparitiei25 mar. 2020
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini346
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata