Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul pietei de capital - curs universitar

ISBN/ISSN: 978-606-18-0191-6
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 69,90 RON
69,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Dreptul pietei de capital reprezinta o disciplina pluridisciplinara, care cuprinde elemente  de drept si institutii juridice din cadrul dreptului comercial, dreptului administrativ, dreptului muncii, dreptului concurentei, dreptului civil si dreptului penal. Dincolo de regulile de drept substantial, dreptul pietei de capital presupune aplicarea unor reguli procedurale, intemeiate fie pe norme speciale, fie pe norme cu caracter comun apartinand dreptului procesual civil.

Pe langa intrepatrunderea unor ramuri importante ale dreptului in sfera dreptului pietei de capital, caracterul pluridisciplinar al acestuia este decisiv conturat de influentele majore ale stiintei economice.
Cursul se deschide prin prezentarea principiilor fundamentale care contureaza dreptul pietei de capital, fiind descrise principiul transparentei, principiul protectiei investitorilor, principiul egalitatii de tratament si principiul majoritatii.

Definirea si explicarea elementelor caracteristice generale ale instrumentelor financiare, precum si descrierea principalelor instrumente financiare reprezinta un prim pas in vederea intelegerii scopului vizat de pietele de capital, precum si a obiectului tranzactiilor bursiere.  

Un capitol extrem de important este dedicat tranzactiilor cu instrumente financiare, fiind urmarite elementele componente clasice dezvoltate de dreptul civil: consimtamantul (cu o atentie deosebita acordata ofertei de a contracta si ordinului de bursa), capacitatea, partile tranzactiei si efectele juridice ale acesteia.

Actorilor importanti ai pietelor de capital le sunt dedicate urmatoarele capitole: intermediarii autorizati, organismele de plasament colectiv, operatorii de piata, fiind evidentiate caracteristicile esentiale, fiind impletite aspecte de drept civil, administrativ, dreptul muncii, dar si, evident, drept financiar lato sensu.
Intr-un capitol distinct sunt prezentate operatiunile de piata, respectiv ofertele publice: de vanzare, de cumparare, de preluare, procedurile squeeze out si sell out.

Elementele de drept ce caracterizeaza emitentii instrumentelor financiare, fiind subliniate obligatiile de informare a publicului, componenta esentiala a principiului protectiei investitorilor sunt prezentate, dar si conditiile legale imperative care este necesar a fi indeplinite in vederea admiterii la tranzactionare.

Cursul abordeaza si aspectele referitoare la abuzul de piata, fiind infatisate trasaturile esentiale ale utilizarii abuzive a informatiilor privilegiate, precum  si ale manipularii pietei de capital. Este realizata o succinta descriere a principalelor metode de manipulare a pietei de capital, precum si a atributiilor autoritatii administrative in combaterea abuzului de piata.

In ultimul capitol sunt descrise elemente esentiale de drept societar aplicabile societatilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata de capital.

Detalii tehnice
Data aparitiei29 apr. 2013
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini448
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Cristian Dutescu
Indisponibila
Imagine Contractul de vanzare-cumparare de actiuni

Contractul de vanzare-cumparare de actiuni

in reglementarea noului Cod civil
99,90 RON
Indisponibila
Imagine Drepturile actionarilor

Drepturile actionarilor

editia a 3-a
84,90 RON 84,90 RON