Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept administrativ - Volumul II. Editia a 5-a

ISBN/ISSN: 978-606-18-1045-1
Editura: C.H. Beck
79,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea urmareste o abordare simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale care se studiaza, de regula, la disciplina Drept administrativ, fiind structurata in 4 parti (Actul administrativ, Contenciosul administrativ, Domeniul public si Raspunderea administrativa) compuse din 28 de prelegeri, cate saptamani numara un an universitar.  Intr-un anumit sens, propunem studentilor, tuturor celor interesati de lamurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ si stiintei administratiei o „prezentare atipica” a unor simple note de curs. Fata de metoda traditionala de redactare a manualelor, aceasta lucrare are in vedere o modalitate diferita de abordare a acestei discipline, din dorinta de a facilita accesul la informatie, printr-o prezentare cat mai sintetica si la obiect a institutiei analizate.

In editia a 5-a a celui de-al doilea volum au fost restructurate reperele bibliografice, grupate la sfarsitul celor patru institutii fundamentale analizate. Continutul editiei anterioare a fost supus unui proces de sinteza, fiind inlaturate informatii mai putin relevante, iar la unele titluri si subtitluri au intervenit adaptari necesare. Teoria actelor exceptate de la controlul in contencios administrativ a fost restransa intr-o singura prelegere. Corelativ, procedura contenciosului administrativ se regaseste acum in cuprinsul a doua prelegeri distincte.
Teoria actului administrativ nu a suferit modificari esentiale, aflandu-ne inca in asteptarea Codului de procedura administrativa, iar analiza institutiei contenciosului administrativ a fost adaptata modificarilor legislative aduse de Legea nr. 212/2018, cele doua institutii aflandu-se intr-o permanenta simbioza.
Si institutia domeniului public a suferit mutatii legislative. Codul administrativ a completat dispozitiile Codului civil deja analizate, dar a introdus si noi prevederi, precum cele referitoare la exercitarea dreptului de proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.
Raspunderea administrativa este analizata din perspectiva noului temei legislativ, Partea a VII-a a Codului administrativ. Prevederile acestuia isi pun amprenta atat asupra raspunderii administrativ-disciplinare, cat si asupra raspunderii administrativ-patrimoniale. Raspunderea administrativ-contraventionala este analizata in raport cu modificarile aduse prin Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Recomandare

Pentru o analiza completa a problematicii cu privire la dreptul administrativ recomandam consultarea lucrarii de fata impreuna cu Drept administrativ. Volumul I. Partea introductiva. Administratia publica. Personalul din administratie

Din cuprins
o    teoria generala a actului administrativ: definitie, trasaturi, clasificare, conditii de valabilitate, efecte juridice, suspendarea si revocarea, anularea si inexistenta
o    contractele administrative
o    notiuni fundamentale privind contenciosul administrativ
o    conditiile actiunii directe in contencios administrativ
o    teoria domeniului public si delimitarea acestuia de domeniul privat
o    corelatia proprietate publica - domeniu public
o    raspunderea administrativa: administrativ-disciplinara, administrativ-contraventionala si administrativ-patrimoniala

Puncte forte ale lucrarii Drept administrativ - Volumul II. Editia a 5-a
o    abordare simpla, simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale
o    actualizarea legislatiei pe care se fundamenteaza doctrina
o    raportarea analizei la elemente din practica statala a ultimilor ani
o    28 de prelegeri structurate pe subtitluri ce permit identificarea tematicii puse in discutie
o    analiza disciplinei in lumina Codului administrativ
o    tratarea aspectelor importante de natura istorica si de drept comparat
o    bogate surse bibliografice
o    pe langa doctrina recenta, mai cuprinde doctrina romaneasca clasica si din strainatate

Despre autor
Dana Apostol Tofan este profesor universitar si profesor asociat la Colegiul juridic franco-roman de studii europene. Este conducator de doctorat in cadrul Scolii doctorale a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, cu o vasta experienta practica in domeniul dreptului administrativ. Domeniul de specializare de-a lungul intregii cariere universitare si de cercetare a fost Dreptul administrativ si stiinta administratiei, Dreptul administrativ comparat, in care a dezvoltat si o bogata activitate publicistica, in egala masura a beneficiat de specializari importante in strainatate dar a si participat la reuniuni si conferinte in strainatate, inclusiv, in calitate de profesor invitat in Franta si in Brazilia. Activitatea teoretica a fost dublata inca de la inceputul carierei didactice de o interesanta activitate practica, autoarea oferind consultanta de specialitate in numeroase si variate programe, uneori Phare si mai recent, fiind implicata in programe europene.

Detalii tehnice
Data aparitiei04 dec. 2020
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini404
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
Editiea 5-a
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Drept administrativ. Volumul I. Editia a 5-a - Apostol Tofan

Drept administrativ. Volumul I. Editia a 5-a

Partea introductiva, Administratia publica, Personalul din administratie
79,90 RON
DE ACELASI AUTOR - Dana Apostol Tofan
Indisponibila
Drept administrativ. Volumul I. Editia a 5-a - Apostol Tofan

Drept administrativ. Volumul I. Editia a 5-a

Partea introductiva, Administratia publica, Personalul din administratie
79,90 RON