Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept administrativ - Volumul II. Editia a 3-a

ISBN/ISSN: 978-606-18-0287-6
Editura: C.H. Beck
69,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Lucrarea urmareste o abordare simpla, simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale care se studiaza, de regula, la disciplina Drept administrativ. Intr-un anumit sens, propunem studentilor, tuturor celor interesati de lamurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ si stiintei administratiei o „prezentare atipica” a unor simple note de curs. Fata de metoda traditionala de redactare a manualelor, concepute de regula sub forma unor lucrari structurate in parti sau titluri, capitole, paragrafe, sectiuni etc., aceasta lucrare are in vedere o modalitate diferita de abordare a acestei discipline, din dorinta de a facilita accesul la informatie, printr-o prezentare cat mai sintetica si la obiect a institutiei analizate.
Prima editie a lucrarii a aparut in anul 2004, pentru ca 5 ani mai tarziu sa fie publicata editia a 2-a.

Noua editie a cursului de Drept administrativ. Volumul II presupune nu doar o actualizare a doctrinei, legislatiei si jurisprudentei privitoare la cele patru mari institutii ale disciplinei abordate, ci si o regandire a structurii, in principal, din considerente didactice. Astfel, pornind de la premisa ca institutia contenciosului administrativ este fundamental legata de teoria actului administrativ am introdus prele¬gerile referitoare la aceasta institutie in continuarea celor consacrate actului admi¬nis¬trativ, dintre care ultima presupune o privire speciala acordata contractului admi¬nistrativ. Pe de o parte, teoria generala a actului administrativ este actualizata cu noile informatii din doctrina, unele raportate la evolutia practicii administrative, dar si jurisprudentiale in materie, iar, pe de alta parte, institutia contenciosului admi¬nistrativ – chintesenta dreptului administrativ ca ramura fundamentala a dreptului public – este abordata tinand cont de cele mai recente modificari legislative datorate atat intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila si chiar modificarilor ulte¬rioare ale acestuia, cat si practicii dezvoltate deja in aplicarea sa.

Exista nu putine lucrari similare pe piata, dar unicitatea acestui manual consacrat Dreptului administrativ consta in faptul ca la sfarsitul fiecarei prelegeri (cate una pentru care fiecare saptamana de curs pe parcursul unui an universitar), sub titlul Repere bibliografice se afla o lista consistenta, la zi, cu tratate, monografii, lucrari, studii, articole in care sunt analizate, dezvoltate, problemele dezbatute in cadrul prelegerii respective. Citarile in continutul acestora sunt mentionate la sfarsitul fiecarei idei preluate, astfel ca nu apar note de subsol. Toate reperele bibliografice pot fi utilizate in vederea documentarii pentru elaborarea unor lucrari de licenta, lucrari de disertatie, dar si a unor teze de doctorat.

Pentru o analiza completa a problematicii cu privire la dreptul administrativ recomandam consultarea lucrarii de fata impreuna cu Drept administrativ. Volumul I. Editia 3.

Din cuprins:
•    teoria generala a actului administrativ: definitie, trasaturi, clasificare, conditii de valabilitate, efecte juridice, suspendarea si revocarea, anularea si inexistenta
•    contractele administrative
•    notiuni fundamentale privind contenciosul administrativ
•    conditiile actiunii directe in contencios administrativ
•    teoria domeniului public si delimitarea acestuia de domeniul privat
•    corelatia proprietate publica – domeniu public
•    raspunderea administrativa: administrativ-disciplinara, administrativ-contraventionala si administrativ-patrimoniala.
 
Puncte forte:
•    abordare simpla, simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale
•    actualizarea legislatiei pe care se fundamenteaza doctrina
•    raportarea analizei la elemente din practica statala a ultimilor ani
•    28 de prelegeri structurate pe subtitluri ce permit identificarea tematicii puse in discutie
•    referinte bibliografice specifice fiecarei prelegeri.
 
Despre autor:

Dana Apostol Tofan este profesor universitar si profesor asociat la Colegiul juridic franco-roman de studii europene. Este conducator de doctorat in cadrul Scolii doctorale a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, cu o vasta experienta practica in domeniul dreptului administrativ. Domeniul de specializare de-a lungul intregii cariere universitare si de cercetare a fost Dreptul administrativ si stiinta administratiei, Dreptul administrativ comparat, in care a dezvoltat si o bogata activitate publicistica. In egala masura a beneficiat de specializari importante in strainatate dar a si participat la reuniuni si conferinte in strainatate, inclusiv, in calitate de profesor invitat in Franta si in Brazilia. Activitatea teoretica a fost dublata inca de la inceputul carierei didactice de o interesanta activitate practica, autoarea oferind consultanta de specialitate in numeroase si variate programe, uneori Phare si mai recent, fiind implicata in programe europene.

Public tinta: Studentii de la facultatile cu profil juridic si in domeniul administratiei publice, practicienii din administratia publica, dar si cei implicati in actul de justitie, toti cei implicati intr-o forma sau alta in guvernarea tarii.
Detalii tehnice
Data aparitiei14 ian. 2016
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini458
Tip copertaCarte brosata
Editiea 3-a
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila. Actualizat 26 februarie 2016

Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila 26.02.2016

Studiu introductiv – Analiza modificarilor aduse prin O.U.G. nr. 1/2016 – Nicolae-Horia Tit
40,00 RON
Indisponibila
Codul Insolventei. Comentarii si explicatii - Adam

Codul Insolventei. Comentarii si explicatii

Titlul II. Procedura insolventei (art. 1-5, 38-196, 197-203)
189,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Dana Apostol Tofan
Indisponibila
Drept administrativ. Volumul I. Editia a 5-a - Apostol Tofan

Drept administrativ. Volumul I. Editia a 5-a

Partea introductiva, Administratia publica, Personalul din administratie
79,90 RON