Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Apelul. Jurisprudenta relevanta

ISBN/ISSN: 978-606-39-0019-8
Pret de coperta: 44,00 RON
44,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Contemporani ai unei mult prea indelungate perioade de efervescenta legislativa, intretinuta si catalizata de o continua restructurare si reasezare a sistemelor sociale, intr-un cadru pe care il dorim a fi unul esentialmente european, asistam la aceasta zbatere avand constiinta finalului inevitabil al oricarui inceput, care ne va aduce, probabil, coerenta, rigoare si stabilitate.
Pana atunci, ramane celor chemati sa rosteasca dreptul optiunea exprimarii prin scris, intr-un efort comun si salvator de a decripta „intentia legiuitorului”, pentru a oferi predictibilitate hotararilor judecatoresti – garantie imanenta a impartialitatii in actul de justitie.
In acest context, am inteles sa procedam cu maxima atentie la o selectie de jurisprudenta relevanta, generata de aplicarea textelor normative cuprinse in Noul Cod de procedura civila, pentru elaborarea unor culegeri, pe institutii ale Legii procesuale civile fundamentale, sperand ca ele vor contribui, fie si intr-o mica masura, la unificarea practicii judiciare.
Prezenta lucrare abordeaza Apelul, la 4 ani de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, un timp necesar si suficient pentru ca judecata in apel sa genereze interpretari diferite ale textelor de lege noi si rezolvari neunitare ori susceptibile de a conduce la o jurisprudenta variata. In acelasi timp, nu putem omite faptul ca acest Cod nu este unul fundamental nou, exista si constante ale dreptului, astfel ca nu orice text normativ reflecta o solutie noua. In actuala reglementare a cailor de atac, apelul devine regula, fiind nu doar prima si cea mai accesibila cale de atac, insa, adeseori, ramanand singura si ultima posibilitate de exercitare a controlului judiciar, in conditiile in care recursul este rezervat, in principiu, solutionarii problemelor de drept de importanta generala, pentru asigurarea uniformizarii interpretarii legii, cu exceptiile specifice contenciosului administrativ.
Culegerea reuneste decizii recente ale unor instante din cadrul Curtii de Apel Bucuresti si al Curtii de Apel Cluj, instante cu traditie in conturarea unor repere jurisprudentiale, ale caror hotarari judecatoresti au fost in mod constant valorizate. Intrucat judecata in apel se incheie la nivelul tribunalelor si al curtilor de apel, spetele selectate ofera perspectiva ambelor niveluri de jurisdictie pentru aceasta cale ordinara de atac, comuna, de anulare sau de reformare, devolutiva si suspensiva de executare. Mai mult, deciziile propuse prin aceasta culegere pun in evidenta solutii temeinic argumentate pentru ipoteze concrete stabilite cu prilejul judecatii in apel, in legatura cu formele apelului, conditiile exercitarii apelului, efectele apelului si hotararile posibile in apel.
AUTORII

Aceasta lucrare a fost conceputa ca un instrument de lucru util, un ghid de orientare pentru teoreticienii si practicienii dreptului, oferind repere jurisprudentiale in domeniul Dreptului procesual civil, prin abordarea celei mai accesibile si uzitate cai de atac, APELUL.

Cuprinsul lucrarii:
- 50 de spete;
- decizii definitive pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Cluj si Tribunalul Bistrita-Nasaud, in solutionarea unor probleme de drept generate de aplicarea noilor norme procedurale ce reglementeaza calea de atac a apelului, cu note referitoare la jurisprudenta Curtii Constitutionale si legislatia Uniunii Europene.

Puncte forte:
- actualitatea: jurisprudenta selectata releva cele mai noi probleme de drept aparute in solutionarea apelului;
- concizia: spetele prezinta intr-o forma sintetica datele problemei, precum si solutiile de prima instanta si intr-o forma extinsa considerentele instantei de apel;
- identificare rapida si eficienta: fraze-cheie sugestiv elaborate si ordonarea spetelor urmarind reglementarea apelului prin Noul Cod de procedura civila.

Aceasta lucrare este adresata :
- practicienilor: judecatori, avocati, juristi, ea raportandu-se la noile dispozitii procedural civile in materia apelului;
- teoreticienilor in domeniul dreptului, oferind repere jurisprudentiale actuale in activitatea de cercetare stiintifica;
- studentilor in drept, fiind expresia concreta a aplicarii in practica a normelor procedurale abstracte care reglementeaza, in prezent, apelul, astfel ca permite o mai buna intelegere a informatiilor stiintifice asimilate;
- tuturor celor care sunt parti intr-un proces civil pe rolul unei instante judecatoresti, oferind posibilitatea cunoasterii si intelegerii solutiilor pronuntate de judecator in probleme legate de institutia apelului.

Despre autori:
Axente Irinel Andrei este judecator la Curtea de Apel Cluj, Sectia a II-a civila, specializata in solutionarea litigiilor cu profesionisti si in materie de insolventa.
Denisa-Livia Baldean este judecator la Curtea de Apel Cluj, Sectia I civila, si este presedintele Curtii de Apel Cluj.
Gabriela Cristina Frentiu este judecator la Tribunalul Bistrita-Nasaud, presedinte al Sectiei I civile a Tribunalului Bistrita-Nasaud.
Gheorghe-Liviu Zidaru este judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a civila.

Detalii tehnice
Data aparitiei24 mar. 2017
Categorie generalaJurisprudenta
Numar pagini320
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
-40%
Apelul in procesul civil - Uta

Apelul in procesul civil. Practica judiciara

Practica judiciara
49,00 RON 29,40 RON
Indisponibila
Apelul in procesul civil - Campean

Legea nr. 165/2013. Finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv. Practica judiciara. Vol. I

Finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv. Practica judiciara. Vol. I
50,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Irinel Andrei Axente
Indisponibila
Competenta Jurisprudenta relevanta - Axente, Baldean, Frentiu, Zidaru

Competenta. Jurisprudenta relevanta

Jurisprudenta relevanta
54,00 RON 54,00 RON