Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Rolul parlamentelor nationale in elaborarea si aplicarea dreptului european

ISBN/ISSN: 978-606-673-205-5
40,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Cartea Rolul parlamentelor nationale in elaborarea si aplicarea dreptului european, pe care o recomand cititorilor, trateaza o problema de mare actualitate si prezinta un interes practic, deoarece analizeaza rolul parlamentelor nationale in adaptarea prevederilor constitutionale nationale la standardele europene, raporturile dintre dreptul european si dreptul intern al statelor membre, aspecte privind cooperarea interparlamentara, dar mai ales implicatiile sistemului de monitorizare a afacerilor europene si aportul parlamentelor nationale in adoptarea actelor legislative europene.

Monografia de fata a fost elaborata pe baza tezei de doctorat pe care autoarea a sustinut-o sub coordonarea regretatului profesor universitar doctor Victor Duculescu, actualizata in concordanta cu reglementarile interne si europene in vigoare si adaptata noilor tendinte de evolutie internationala. Este conceputa intr-o structura logica de prezentare a informatiilor, pornind de la reglementarile europene si nationale care stau la baza relatiilor dintre Parlamentul European si parlamentele nationale. Se remarca bogata informare de specialitate – inclusiv din surse parlamentare –, analiza pertinenta a documentelor internationale si a legislatiei interne, precum si remarcabilele contributii stiintifice pe care lucrarea le aduce pe baza studiului temeinic al problemelor ce formeaza obiectul sau.

In continutul lucrarii Rolul parlamentelor nationale in elaborarea si aplicarea dreptului european, autoarea a insistat asupra unor probleme pe care lea apreciat ca fiind de interes maxim pentru subiectul abordat. In aceasta viziune, este evidentiat rolul parlamentului ca expresie a suveranitatii nationale, pozitia parlamentului in cadrul sistemului separatiei puterilor, prezentand totodata elementele de asemanare si deosebire intre Parlamentul European si parlamentele nationale. Este de notorietate ca parlamentelor nationale le revine un rol, dintre cele mai importante in integrarea juridica europeana, asigurand sincronizarea si compatibilitatea normelor constitutionale interne cu principiile si normele de baza ale Uniunii Europene. Parlamentele nationale au conferit putere legislativa Uniunii Europene, intr-un numar limitat de domenii, dar importante.

Detalii tehnice
Data aparitiei14 ian. 2014
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini304
Tip copertaCarte brosata