Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept penal. Parte generala

ISBN/ISSN: 978-606-39-0650-3
Pret de coperta: 130,00 RON
117,00 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Politica penala, in ansamblul ei, traieste ca niciodata o efervescenta primara cu consecinte incalculabile in cadrul societatii romanesti, stiind ca, de-a lungul timpului, aceasta a cunoscut in permanenta modificari in sensul de adaptare la cerintele si nevoile societatii fiind in corelatie cu realitatea vremurilor pe care le traim.

Totodata, este obligatoriu sa realizam faptul ca metamorfozele semnificative ale legislatiei penale impun schimbari atat in ceea ce priveste structura dreptului penal, cat si in conceptia de definire a acestuia. Asadar, la etapa actuala de dezvoltare a culturii juridice nu este dificil a forma o conceptie „nestiintifica” privind dreptul penal, chiar si de catre cei nefamiliarizati cu domeniul juridic. In mod concret, in literatura de specialitate s-a apreciat, cu drept cuvant, ca dreptul penal este un drept spectaculos, atat de spectaculos incat adesea este vazut de catre cei neinitiati in studiul dreptului ca prima si singura imagine a dreptului. Aceasta deoarece pentru a avea o idee despre ceea ce este o infractiune, un viol, un atac, un jaf nu sunt indispensabile studiile juridice.
 
Partea generala a dreptului penal, in ansamblul sau, ne arata ce este dreptul penal, cu ce se ocupa acesta, care sunt principiile acestuia etc. In continutul sau, lucrarea de fata ne vorbeste intr-un mod exhaustiv despre infractiune, despre ce este infractiunea, despre trasaturile esentiale ale infractiunii, despre formele infractiunii prin punerea in valoare atat a literaturii de specialitate, cat si a jurisprudentei in materia dreptului penal general.
 
 
Volumul II al Dreptului penal. Partea generala vine in completarea a ceea ce a fost descris in volumul anterior. Asadar, gasim aici prezentat in acelasi stil explicit si in acelasi mod exhaustiv, atat raspunderea penala ca institutie fundamentala a dreptului penal, in care se contin abordari relevante privind: notiunea de raspundere penala, principiile raspunderii penale; particularitatile raspunderii penale a minorilor, particularitatile raspunderii penale a persoanei juridice, cauzele care inlatura raspunderea penala, cat si sanctiunile de drept penal, care se refera la: conceptul de sanctiune de drept penal, pedepsele, masurile educative, masurile de siguranta, individualizarea pedepselor, cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepsei, cauzele care inlatura consecintele condamnarii.
Din lecturarea prezentei carti, intr-o acceptiune generala, ajungem la concluzia ca obiectivele functionale ale dreptului penal sunt, in primul rand, certitudinea si securitatea. Totodata, observam ca aceste obiective nu pot fi absolute, deoarece exista intotdeauna o marja de incertitudine care nu poate fi niciodata evitata, cauza fiind necesitatea de a interpreta si a aplica norma abstracta in cazul specific. Simplul fapt al existentei unei ierarhii in sistemul instantelor judecatoresti se bazeaza pe recunoasterea imposibilitatii unei certitudini absolute. In acelasi timp, observam ca dreptul penal este orientat spre a solutiona conflicte dintre diferite valori (si relatii) sociale, ab initio prin stabilirea valorilor care trebuie protejate si, mai apoi, prin solutionarea conflictelor de prioritate.

Detalii tehnice
Data Aparitiei02 iul. 2020
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini620 / 360
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE
NOU
Infractiuni economice. Editia 2021 - Sebastian Bodu, Ciprian Bodu

Infractiuni economice. Editia 2021

Infractiunile la regimul societatilor. Infractiunile la regimul insolventei. Infractiunile de evaziune fiscala. Comentarii si explicatii. Adnotari cu jurisprudenta
100,00 RON 90,00 RON
NOU
Codul penal. Codul de procedura penala si Legile de punere in aplicare. Actualizat la 22 octombrie 2021 autor Tudorel Toader

Codul penal. Codul de procedura penala si Legile de punere in aplicare. Actualizat la 22 octombrie 2021

corelatii cu vechile reglementari, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, hotarari C.E.D.O., index alfabetic
65,00 RON 58,50 RON