Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dictionar de drept penal si procedura penala

Cuprinde inclusiv termenii din noul Cod penal si din noul Cod de procedura penala
ISBN/ISSN: 978-606-522-183-3
Editura: Hamangiu
133,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Aceasta lucrare a obtinul Premiul "Ion Tanoviceanu",  in cadrul PREMIILOR STIINTIFICE ale Uniunii Juristilor din Romania, Societătii "Titu Maiorescu" si ale revistelor "Dreptul" si "Palatul de Justitie" pe anul 2011.

Lucrarea de fata – incununare a eforturilor a doi reputati specialisti ai dreptului – reprezinta atat un instrument de lucru util pentru cei deja familiarizati cu institutiile de drept penal si de procedura penala, cat si un ghid pentru cei care abia descopera vastitatea si complexitatea acestui domeniu.

Pentru o mai buna intelegere a notiunilor prezentate, cei mai multi termeni sunt explicati sub forma unor micromonografii, prin sintetizarea dispozitiilor prevazute in actele normative in vigoare, insa in paralel sunt redate si textele noului Cod penal din 2009 si ale noului Cod de procedura penala din 2010, urmarindu-se astfel evolutia reglementarii in domeniu.

Tinand seama de interdependenta dintre cele doua materii, acolo unde este cazul, explicatiile imbina notiunile din dreptul material cu cele de procedura, iar pentru o cunoastere cat mai aprofundata, se fac trimiteri la institutii si concepte ce au legatura cu termenul respectiv si care sunt prezentate, de asemenea, in paginile cartii.

Ca o noutate, pe langa infractiunile prevazute in Codul penal, sunt redate si faptele incriminate in legile speciale care contin dispozitii penale, aratandu-se inclusiv prevederile referitoare la constatarea, urmarirea sau judecarea lor. Chiar daca unele dintre aceste legi, respectiv dispozitiile penale pe care le cuprind vor fi abrogate odata cu intrarea in vigoarea a noilor coduri, includerea lor in cuprinsul lucrarii a avut in vedere imprejurarea ca in practica judiciara se pot ivi situatii in care sa se puna problema aplicarii legii in timp, deci a legii penale mai favorabile.


Elaborarea dictionarului s-a facut pe baza legislatiei publicate pana la data de 1 februarie 2011.

Detalii tehnice
Data aparitiei23 feb. 2011
Categorie generalaDictionare
Numar pagini960
Tip copertaCarte cartonata
DE ACELASI AUTOR - George Antoniu
Indisponibila
Tratat de drept penal Volumul I. Introducere in dreptul penal. Aplicarea legii penale George Antoniu

Tratat de drept penal

Volumul I. Introducere in dreptul penal. Aplicarea legii penale
79,00 RON 79,00 RON