Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dictionar de cultura juridica latina

Adagii, definitii si locutiuni juridice. Cronologia maririi si decaderii Romei. Cei mai vestiti jurisconsulti romani. Cele mai importante legi romane
ISBN/ISSN: 978-606-591-734-7
Editura: Universitara
33,71 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Domnul profesor universitar Lazar Carjan face parte dintre putinii autori care, asa cum s a spus, au azi taria morala de a rezista ispitei ascensiunii sociale pe baza unor injghebari pripite si adesea fara har, care nu fac decat sa sporeasca deruta cititorilor neavizati. Avand calitatile si reflexele specifice intelectualului veritabil, iar nu mimat, posesor al unei culturi juridice   si nu numai   impresionante, autorul, dupa o cercetare laborioasa, reuseste sa prezinte astazi cititorilor lucrarea intitulata ,,Dictionar de cultura juridica latina. Adagii, definitii, locutiuni”.

Eruditia, capacitatea de analiza si sinteza, intelegerea profunda a institutiilor juridice, constiinciozitatea unui cercetator veritabil sunt cateva dintre elementele care asigura lucrarii un nivel stiintific elevat.

Veti descoperi in dictionarul de fata solutiile intelepte ale oamenilor iluminati de odinioara, solutii durabile, ca o Evanghelie care se rescrie mereu. Maximele si locutiunile latine prezentate si comentate de autor reprezinta cele mai convingatoare argumente pentru reliefarea Dreptului printre filosofiile sociale sublime, filosofie care izvoraste dintr un creuzet in care s au topit, prin alchimii inteligente, suveranele idei umaniste.

Numeroasele intersectii obligatorii cu domenii esentiale pentru orice jurist european, precum Istoria comparata a Dreptului privat, Sociologia Dreptului, Dreptul civil comparat si culturile juridice institutionale comparate, frecventele analize etimologice, zabava indelungata in filosofia sociala aplicata si in templele cunoasterii filologice sunt tot atatea provocari pentru spiritul tanar, patrunzator si sincer care se va masura cu altitudinea probelor initiatice ale prezentului dictionar.

In opinia noastra, evidentierea si explicitarea unor celebre consideratii cu valoare aforistica, transmise lumii moderne ca reguli fundamentale ale dreptului roman, sunt de natura sa contribuie la solutionarea unor probleme juridice practice si sa determine formarea unei culturi juridice atat pentru omul de cultura cat si pentru specialistul care se formeaza si se perfectioneaza in stiinta dreptului. De aceea, credem ca ,,Dictionarul de cultura juridica latina...” poate servi ca instrument de lucru si totodata de informare pentru juristii teoreticieni si practicieni, precum si pentru studentii facultatilor de specialitate.

Originala, antrenanta si riguroasa, lucrarea domnului Lazar Carjan merita o atentie deosebita din partea tuturor celor care, intr o forma sau alta, cerceteaza, aplica sau studiaza dreptul.

Cu ajutorul instrumentelor specifice muncii autodidacte si cu dedicatie consecventa, lectura dictionarului poate deveni o fascinanta calatorie spirituala, indispensabila studentilor de la facultatile de profil sincretice si nu numai.
 
Prof. univ. dr. Gheorghe Botea

Cuvant inainte / 7

Adagii, definitii si locutiuni juridice. Bibliografie selectiva / 9

I. Abrevieri uzuale / 12

II. Formule uzuale / 16

III. Formule judiciare / 23

1. Cu caracter general / 23

2. Jurisconsulti, avocati, cauze judiciare / 24

3. Ancheta, instructia si marturia / 24

4. Acuzatia, procesul / 25

IV. Adagii, definitii si locutiuni / 27

A / 27

B / 45

C / 48

D / 64

E / 73

F / 81

G / 89
 
H / 91

I / 97

L / 116

M / 122

N / 130

O / 140

P / 146

Q / 159

R / 168

S / 176

T / 190

U / 197

V / 201

Anexa I   Intemeierea, gloria si decaderea Romei. Cronologie. Bibliografie selectiva / 208

Anexa II   Cele mai importante legi. Bibliografie selectiva / 239

Anexa III   Cei mai vestiti jurisconsulti. Bibliografie selectiva / 253

Anexa IV   Masuri romane uzuale. Concordanta anilor. Cifrele romane. Bibliografie selectiva 262

I. Masuri romane uzuale / 262

1. Masuri de lungime / 262

2. Masuri de suprafata / 263

3. Masuri de capacitate / 263

4. Masuri de greutate / 263

5. Sistemul monetar / 264

6. Masurarea timpului / 265

II. Calendarul roman / 267

III. Concordanta dintre anii de la fondarea Romei (a.U.c) si anii stabiliti in raport cu nasterea lui Hristos (i.Hr.) / 269

IV. Cifrele romane / 272

1. Numeralul cardinal / 272

2. Numeralul ordinal / 274

3. Numeralul distributiv / 275

4. Numeralul adverbial / 276

Detalii tehnice
Data aparitiei17 mar. 2013
Categorie generalaDictionare
Numar pagini289
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Dictionar de drept penal si procedura penala

Dictionar de drept penal si procedura penala

Cuprinde inclusiv termenii din noul Cod penal si din noul Cod de procedura penala
133,90 RON
Indisponibila
Imagine Dictionar de procedura penala
Indisponibila
Codul penal Codul de procedura penala si LPA Toader

Codul penal. Codul de procedura penala (2 cul), ed. 8, act. 5.10.2016

corelatii cu vechile reglementari, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, hotarari C.E.D.O., index alfabetic
41,00 RON