Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 5/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Ca in fiecare an, din 2002 pana astazi, punem la dispozitia practicienilor cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate.

Numarul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de av. Cristina Ghica care precizeaza ca firmele de avocatura de tip boutique ar putea reprezenta viitorul profesiei de avocat. In calitatea de presedinte al International Association of Boutique Law Firms, autoarea prezinta originea si scopul Asociatiei, precum si avantajele pe care le pune la dispozitie o platforma de comunicare securizata ce ofera cadrul necesar pentru stabilirea de contacte si impartasirea de informatii intre membri: „De ce n-ar putea firme de tip boutique law din intreaga lume sa-si dea mana si sa beneficieze de avantajele apartenentei la un grup inchis si bine structurat, in cadrul caruia sa poata impartasi informatii?”

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna mai 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate, recursurile in interesul legii admise si deciziile CEDO publicate Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii aprilie 2014, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Dreptul afacerilor

Articolul Inconsecvente in politica Consiliului Concurentei relativ la momentul de la care poate fi declansata executarea silita a unei decizii sanctionatorii, semnat de av. Cristian Gavrila si av. Germin Petcu, reprezinta o abordare critica a politicii autoritatii de concurenta in ceea ce priveste initiativa Consiliului de a reactiona la anumite demersuri juridice menite sa dea efect propriei sale activitati legislative prin inlaturarea unor texte normative din Regulamentul privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor, intrucat vine sa sublinieze o inconsecventa ce nu este de asteptat din partea unei autoritati cu atributii legislative.

Articolul Natura juridica si fundamentul administrarii bunurilor altuia si este semnat de drd. Alexandru Mihnea Angheni. Autorul considera ca, de lege ferenda, se impune ca legiuitorul sa prevada in mod expres ca acea „conventie” prin care o persoana este imputernicita sa administreze bunurile altuia sa fie un contract numit, respectiv conventie de administrare sau contract de administrare.

Articolul Discutii privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa in dreptul consumatiei, semnat de lector dr. Camelia Spasici. In opinia autoarei, publicitatea a devenit o miscare sociala in sine, a carei evolutie a fost nevoita, insa, sa tina seama de educatia tot mai sofisticata a consumatorului si de legislatia tot mai specifica.

Drept privat

Articolul Perspective practice asupra imputarii partajului de ascendent, semnat de lector dr. Juanita Goicovici, propune analiza uneia dintre cele mai spinoase probleme cu care se confrunta practicienii dreptului succesoral dupa adoptarea Noului Cod civil: imputarea corecta a partajului de ascendent. Sunt analizate caracterul mixt al acestuia, posibilitatea ascendentului de a se folosi de ocazia partajarii bunurilor sale prezente – in cazul donatiei-partaj ori a bunurilor viitoare – in cazul testamentului-partaj, pentru a gratifica pe unii descendenti dincolo de valoarea rezervei fiecaruia, care ridica in practica problema imputarii corecte a loturilor atribuite descendentilor in cauza.

Drept public

Articolul Conflicte de competenta in materia reprezentarii statului in Romania, semnat de prof. dr. Genoveva Vrabie. Autoarea identifica doua potentiale solutii pentru rezolvarea corecta si eficienta a problemei reprezentarii statului pe plan extern: innoirea reglementarii constitutionale in materie si, mai ales, crearea unei noi practici in domeniu, o practica in care sa se reflecte maturizarea clasei politice, orientarea principalilor actori politici catre rezolvarea prin colaborare a sarcinilor majore ale natiunii.

Drept penal

Articolul Atributiile judecatorului de camera preliminara si procedura in camera preliminara, semnat de lector dr. Andrei Zarafiu analizeaza noul sistem procesul penal consacrat prin intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura penala care reintroduce, sub o denumire si o forma noua, o institutie cunoscuta anterior de procesul penal roman – camera preliminara. Premisele fundamentale ale implementarii acesteia au fost trasate la nivel de principiu prin recunoasterea unei noi functii judiciare, al carei exercitiu separat este reglementat in titlul destinat regulilor de baza ale aplicarii legii procesual penale.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – martie 2014.

In cadrul rubricii Instrumente, va oferim Ghidul „Curtea Europeana a Drepturilor Omului: 47 Intrebari si Raspunsuri pentru avocati” care contine informatii si sfaturi practice pentru a sprijini avocatii pe parcursul celor trei etape: in fata instantelor nationale (inainte de sesizarea instantei europene), in fata Curtii si in executarea hotararilor acesteia, oferind raspunsuri la o serie de intrebari. Ghidul a fost conceput sub auspiciile Consiliului Barourilor si al Societatilor de Avocatura din Europa fiind destinat in principal avocatilor.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei29 iul. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista