Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Confiscarea speciala in dreptul penal

ISBN/ISSN: 978-973-1836-77-5
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 9,60 RON
9,63 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Reforma penala iminenta in sistemul juridic romanesc si aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana sunt doua din motivele care determina o reflectie aprofundata asupra institutiilor de drept penal si a rolului lor in sistemul legislativ contemporan.

Una din aceste institutii este confiscarea speciala. Vazuta initial ca o masura de siguranta si reglementata traditional in legislatia penala romana, confiscarea speciala ridica din ce in ce mai multe probleme atat in dreptul intern, cat si in reglementarile internationale. In contextul intensificarii luptei impotriva crimei organizate, a devenit imperios necesar sa se creeze instrumente juridice internationale care sa priveze retelele de infractori de produsul infractiunii. Acest deziderat nu se poate realiza fara reglementarea unui cadru juridic de cooperare in materia identificarii, indisponibilizarii, sechestrarii si confiscarii bunurilor. Un alt pas il constituie armonizarea legislatiei penale in acest domeniu prin instrumente juridice la nivelul Uniunii Europene.
Raspunzand la solicitarile internationale, Romania si-a modificat de curand reglementarile interne in materia confiscarii speciale, generalizand posibilitatea confiscarii prin echivalent. Aceasta masura, desi deosebit de importanta si utila, genereaza insa dificultati pe planul respectarii naturii juridice a institutiei confiscarii speciale ca institutie de drept penal.
 
Acestea ar fi cateva dintre considerentele care au determinat elaborarea unui studiu de amploare in domeniul confiscarii speciale, prin care se incearca a se arata daca natura juridica a confiscarii speciale corespunde noilor reglementari in domeniu, daca Romania respecta angajamentele internationale asumate in materia confiscarii speciale, daca dispozitiile interne in materie sunt suficiente pentru acoperirea tuturor situatiilor ivite in practica judiciara.

Capitolul  I. Regimul general al masurilor de siguranta 

Capitolul al II-lea. Confiscarea speciala în dreptul comparat

Capitolul al III-lea. Confiscarea speciala în legislatia penala româna

Capitolul al IV-lea. Categorii de bunuri supuse confiscarii speciale

Capitolul al V-lea. Propuneri de lege ferenda

Bibliografie

Index alfabetic

 

Detalii tehnice
Data aparitiei15 apr. 2008
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini240
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE - Drept penal
-15%
In curand
Infractiuni contra infaptuirii justitiei-Volumul I - Vasile Coman

Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Practica judiciara recenta comentata. Volumul I

Nedenuntarea, omisiunea sesizarii, inducerea in eroare a organelor judiciare, favorizarea faptuitorului, tainuirea, influentarea declaratiilor, razbunarea pentru ajutorul dat justitiei, incalcarea solemnitatii sedintei, ultrajul judiciar
95,00 RON 80,75 RON
-15%
In curand
Infractiuni contra infaptuirii justitiei_vol. II - Vasile Coman

Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Practica judiciara recenta comentata. Volumul II

Obstructionarea justitiei, marturia mincinoasa, sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri, compromiterea intereselor justitiei, cercetarea abuziva, represiunea nedreapta, evadarea si inlesnirea evadarii, nerespectarea hotararilor judecatoresti, neexecutarea sanctiunilor penale
90,00 RON 76,50 RON
-25%
NOU
Pachet legislatie actualizata 2022