Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Concurs de admitere la INM si Magistratura 2016. Ghid pentru pregatirea concursului

ISBN/ISSN: 978-606-0582-2
Editura: C.H. Beck
59,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Visul oricarui absolvent al facultatii de drept este sa devina judecator sau procuror. Importanta acestor profesii considerate drept elita lumii juridice si garantiile unui statut de invidiat acordate de stat magistratilor fac ca in fiecare an numarul concurentilor pentru ocuparea nobilei functii de judecator sau procuror sa fie in crestere.

Acest ghid a fost intocmit pentru a facilita doritorului de a intra in magistratura accesul la informatiile cu privire la modalitatile de a deveni judecator sau procuror. Demersul s-a impus ca urmare a multiplicarii actelor normative incidente, a cresterii pretentiilor cu privire la criteriile aplicabile candidatilor, pe fondul unei reduceri constante a numarului de posturi vacante.

Explicatiile din acest ghid au la baza reglementarile aplicabile la concursurile pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii din august-octombrie 2016 si cel de admitere in magistratura din august-octombrie 2016.

Intrebari care isi gasesc raspunsul in lucrare:
•    Candidatul care are domiciliul in strainatate se poate inscrie la concurs daca are resedinta in Romania?
•    Ce inseamna conditia de a fi „licentiat in drept”?
•    Se poate inscrie la concurs cel care este licentiat in stiinte administrative?
•    Se poate inscrie la concurs licentiatul in drept al unei universitati private?
•    Conteaza in cati ani a fost absolvita facultatea sau forma de frecventare a cursurilor?
•    Cel care are un masterat in drept si licenta in alt domeniu se poate inscrie la concurs?
•    Ce inseamna conditia de „a se bucura de o buna reputatie”?
•    Ce fapte se analizeaza pentru a se stabili conditia bunei reputatii?
•    Ce inseamna „apt din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei”?
•    Exista vreo conditie legata de varsta candidatului?
•    Poate fi magistrat un angajat al actualelor servicii de informatii?

Structura lucrarii:
Prima parte raspunde la intrebari pe care si le pune orice candidat care se confrunta cu procedurile de intrare in magistratura, supuse unor modificari anuale. La formularea raspunsului s-a tinut cont de deciziile luate in legatura cu concursurile anterioare de catre Comisia de admitere si Sectia/Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
A doua parte cuprinde acte normative, atat cele utile candidatului pentru a se prezenta la concurs, cat si cele necesare proaspatului recrut admis in sistem. Au avut in vedere ultimele modificari aduse legislatiei incidente, in vigoare la data aparitiei Ghidului.
A treia parte a Ghidului cuprinde tematica si bibliografia – asa cum se prefigureaza ele – pentru concursurile din toamna anului 2016, respectiv testul de verificare a cunostintelor juridice si testul de verificare a rationamentului logic dat la concursurile din anul 2015.
 
Despre autor:
Cristi Danilet este judecator si doctor in drept, cadru didactic la materiile drept penal – partea speciala si procedura penala, formator la Institutul National al Magistraturii, membru ales in Consiliul Superior al Magistraturii.

Detalii tehnice
Data aparitiei27 iun. 2016
Categorie generalaVariae
Numar pagini368
Tip copertaCarte brosata