Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Solutionarea diferendelor in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului

ISBN/ISSN: 978-606-673-205-5
30,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Prezenta lucrare are drept obiectiv analizarea unuia dintre cele mai interesante sisteme de reglementare a diferendelor in cadrul organizatiilor internationale, respectiv sistemul de solutionare al Organizatiei Mondiale a Comertului.

Continuatoare a GATT, Organizatia Mondiala a Comertului are in prezent peste 150 de membri, reprezentand o organizatie globala. Alaturi de extinsa acoperire geografica, OMC are si o complexa competenta materiala, in special in domenii cu influenta asupra comertului international cu bunuri, dar si in materii precum serviciile sau proprietatea intelectuala.

Un sistem solid de reglementare a diferendelor intre membri reprezinta un element central al unei astfel de organizatii internationale. Relevanta sistemului respectiv rezulta chiar din documentul sau central, Memorandumul de Intelegere privind reglementarea diferendelor, care indica faptul ca obiectul sau este un element esential pentru asigurarea securitatii si predictibilitatii intregului sistem comercial multilateral.

Sistemul de solutionare a diferendelor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului este unul complex, pe masura importantei subiectelor urmarite. Astfel, solutionarea diferendelor in cadrul Organizatiei se afla intr-o permanenta adaptare la necesitatile sistemului si utilizatorilor sai, iar jurisprudenta in materie este impresionanta. Pe acest fond, particularitatile sistemului de reglementare in fazele precontencioasa, contencioasa si de executare sunt atent urmarite in lucrare.

De asemenea, avand in vedere faptul ca Uniunea Europeana este un membru al Organizatiei Mondiale a Comertului si ca participa in numele tuturor statelor sale in cadrul diferendelor privind comertul cu bunuri, un capitol este dedicat implicarii Uniunii in acest sistem de solutionare.

Analiza reglementarii diferendelor prezinta un caracter practic, orientat spre aplicare. Prin urmare, prezenta lucrare poate reprezenta un instrument util pentru cei interesati in practica Organizatiei Mondiale a Comertului. In acelasi timp anumite rezultate ale cercetarii au scopul de a pune intr-o noua lumina elementele care constituie actualul sistem comercial multilateral.

Detalii tehnice
Data aparitiei10 feb. 2014
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini192
Tip copertaCarte brosata