Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Protectia juridica a programelor pentru calculatoare

ISBN/ISSN: 978-606-39-0794-4
79,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Apreciem ca multe dintre ambiguitatile generate de interpretarea naturii complexe a programului pentru calculator, care, in intentia de a clasifica, cataloga si reglementa aceasta creatie in tiparele legislative cunoscute, reuseste sa genereze noi si cateodata absurde ipoteze de interpretare, ar putea fi clarificate prin reglementarea printr-un act special dedicat acestora. Ca atare, modelul coreean sau cel brazilian, care a adoptat o lege speciala destinata reglementarii protectiei creatiilor intelectuale, pare a fi unul potrivit. Din ratiuni promovate de OMPI si TRIPS, ideal ar fi ca legislatia speciala destinata programelor de calculator sa porneasca de la adoptarea unor directive valabile in toate statele membre, texte care sa reglementeze si o durata de protectie de cca 3-5 ani.

Ca atare, in plan practic, lucrarea propune o abordare particulara a programelor pentru calculator prin stabilirea unor tipare de protectie specifice, dar care sa combine atat principiile protectiei recunoscute operelor literare pentru codul sursa, cat si caracterul profund inovativ al solutiilor tehnice pe care le ofera programele pentru calculator, permitand interoperabilitatea si garantand o protectie prin licenta o perioada mult mai scurta.

Consideram ca este necesara o abordare mai practica a drepturilor de proprietate intelectuala derivand din programe pentru calculator, o abordare care sa iasa din teoreticul dogmatic si dihotomia drept de autor/brevet si care sa constientizeze, prin principii si reglementari specifice, realitatea revolutionarii intregii noastre existente de existenta programelor pentru calculator: acestea au incetat definitiv sa fie tratate ca opere de arta caracterizate prin unicitate si, cu atat mai putin, sa reprezinte fiecare in parte o inventie demna de exclusivitate.
 
Intrucat crearea si utilizarea programelor de calculator este in esenta rezultatul activitatii creative umane, apare nevoia de pozitionare si clasificare, precum si de definire a drepturilor, obligatiilor si protectiei juridice a subiectilor si obiectelor implicate in aceste relatii juridice.
Autorul analizeaza un subiect de mare actualitate si demonstreaza faptul ca, in ultimii ani, sistemul legal actual de protectie a programelor de calculator si-a atins limitele, fiind mai mult o piedica in calea cercetarii si dezvoltarii. Utilizarea tehnologiei digitale, in special prin crearea de programe de calculator, afecteaza legea si, in consecinta, duce la necesitatea ajustarii mecanismelor juridice deja stabilite sau a crearii de noi reglementari legale in acest domeniu.
Prin investigarea legislatiei internationale si nationale precum si printr-o analiza extinsa de drept comparat, autorul cauta cea mai eficienta forma de protectie a programelor de calculator.

 

Bogdan Bucatariu

Detalii tehnice
Data aparitiei06 apr. 2021
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini426
Tip coperta170x240 mm, Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 1 august 2021

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 1 august 2021

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
43,00 RON

Cercetarea disciplinara

Aspecte practice si teoretice
25,00 RON