Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Pasi in umbra dreptului

Autor: Ioan Chelaru
ISBN/ISSN: 978-606-39-0566-7
150,00 lei
135,00 lei
Disponibilitate: In stoc

Imaginea si intreaga traditie culturala a Statuii Justitiei este un simbol universal si o reprezinta pe zeita din mitologia greaca Thetis, zeita dreptatii considerata personificarea ordinii naturale, stabilita prin legea divina, precum si a dreptatii divine (in mitologia romana – Justitia). Zeita Thetis este in cele mai multe imagini (actuale sau mai vechi) reprezentata de o femeie gratioasa, dar severa, legata la ochi cu o esarfa, tinand intr-o mana o balanta, iar in cealalta o sabie. In interpretarea istorica esarfa arata ca dreptatea trebuie sa se faca cu impartialitate, balanta ar cantari toate probele si ar arata in conditii de aceeasi impartialitate unde este dreptatea, iar sabia vrea sa insemne executarea hotararii pronuntate in urma judecatii.
 
Thetis a fost una dintre sotiile lui Zeus, fiind sfatuitoarea lui si locuind alaturi de el in Olimp, stapanind inclusiv arta prorocirii. A procreat impreuna cu Zeus pe cele trei ursitoare, Moirele in mitologia greaca (care erau femei batrane si urate, inflexibile si severe si,... la nasterea fiecarui om, ele apareau torcand, masurand si taind firul vietii. Destinul stabilit de Moire nu putea fi schimbat), Parce in mitologia romana si Norme in mitologia nordica, cele trei Norme fiind: Eunomia – Disciplina, care era si zeita ordinii si conduitei corecte, Dike – Justitia, dreptatea, si Irene – Pacea. De asemenea, Thetis este mama celor trei Horae, divinitati ce vegheau asupra ordinii in natura si societate si asupra anotimpurilor, si tot Thetis este cea care le-a conceput pe cele trei Themeide, nimfe care aveau darul profetiei si pastrau lucrurile zeilor.
 
Interpretarea moderna a fost data de profesorul I. Deleanu referitoare la Statuia Justitiei care o considera pe aceasta ca fiind zeita simbol a Justitiei, avand o sabie ce reprezinta in fapt puterea coercitiva a unui Tribunal si o balanta reprezentand un standard obiectiv prin care sunt cantarite solicitarile (actiuni, cereri, plangeri – depuse) si legata la ochi, indicand faptul ca Justitia ar trebuie sa fie impartiala si obiectiva, fara teama si favoruri si fara sa tina cont de bani, bogatie, avere, putere, demnitati sau identitate.

Detalii tehnice
Data Aparitiei 12 feb. 2020
Categorie generala Variae
Numar Pagini 640
Format 170x240 mm
Format Carte brosata
De acelasi Autor
Indisponibila
Strainii in Romania - Regim juridic - Chelaru
Din aceeasi Categorie
NOU
Agenda Avocatului 2021

Agenda Avocatului 2021

 
69,00 lei 62,10 lei
NOU
Agenda Juristului 2021

Agenda Juristului 2021

 
39,00 lei 35,10 lei

Sefii de stat

Dinamica autoritara a puterii politice in istoria constitutionala romaneasca
60,00 lei 54,00 lei