Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional si institutii politice

ISBN/ISSN: 978-606-39-0185-0
35,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Cursul universitar „Drept constitutional si institutii politice” analizeaza conceptele, principiile si izvoarele dreptului constitutional, stabilind particularitatile acestora. Un element original se refera la modul in care este definit dreptul constitutional, care reglementeaza nu numai relatiile de putere, ci, in stransa legatura cu ele, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, si determina statutul persoanei in raport cu puterea politica organizata statal.

Acest mod de abordare a autorilor a determinat perspectiva din care au fost structurate si explicate temele cursului. Astfel, pornind de la considerentele mai sus mentionate, au fost prezentate izvoarele dreptului constitutional, inclusiv impactul lor cu dreptul european, pe baza carora se stabilesc drepturile si obligatiile subiectelor, respectiv institutii, cetateni, persoane fizice si persoane juridice.

In cadrul teoriei generale a constitutiei, s-a pus in evidenta semnificatia controlului de constitutionalitate a legilor, care creeaza posibilitatea si dreptul minoritatilor parlamentare, organizatiilor si persoanelor fizice de a remedia legile din punctul de vedere al constitutionalitatii. Totodata, in curs sunt supuse atentiei evolutia istorica a votului si tipurile de sisteme electorale, cu avantajelesi dezavantajele acestora.

In acest context este prezentat sistemul electoral actual din tara noastra si consideratiile critice ale autorilor cu privire la noua lege si la aplicarea ei. Din ansamblul institutiilor statului, cea mai mare atentie s-a acordat Parlamentului si modificarilor care au intervenit in ceea ce priveste distribuirea competentelor decizionale intre cele doua camere.

Prezentul curs universitar „Drept constitutional si institutii politice” isi propune sa fie un real sprijin pentru insusirea conceptelor constitutionale si cunostintelor care stau la baza aplicarii si interpretarii intregului sistem de drept.

Detalii tehnice
Data aparitiei13 dec. 2017
Categorie generalaStudii si monografii
Tip copertaCarte brosata