Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept civil. Drepturi reale principale

ISBN/ISSN: 978-973-127-619-9
36,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

   Cursul "Drept civil. Drepturi reale principale" intentioneaza sa vina in sprijinul studentilor, masteranzilor si specialistilor (teoreticieni si practicieni) care studiaza sau aplica normele de drept civil in activitatea profesionala.


   Noul Cod civil adoptat prin Legea nr. 287/2009, intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011 prin Legea nr. 71/2011 de punere in aplicare a Legii nr. 287/2009, a stat la baza elaborarii cursului de fata fiind tratate aici problemele drepturilor reale principale, atat din perspectiva noilor reglementari cat si in comparatie cu vechile reglementari in materie.

   Lucrarea "Drept civil. Drepturi reale principale" scoate in evidenta elementele noi si utile din perimetrul drepturilor reale. Evidentiem imprejurarea ca actualul Cod civil reglementeaza explicit dreptul de proprietate privata si dreptul de proprietate publica, precum si drepturile reale principale derivate din dreptul de proprietate publica, spre exemplu: dreptul de administrare, dreptul de concesiune si dreptul de folosinta.

   Cursul abordeaza si institutiile nou reglementate de actualul Cod civil, cum ar fi administrarea bunurilor altuia, fiducia si inscrierea in cartea funciara cu efectul constitutiv al intabularii.

   In cuprinsul cursului au fost formulate observatii critice relative la terminologia utilizata, lipsita pe alocuri de rigoare, ori referitoare la necorelarea diferitelor texte de lege.

   Lucrarea "Drept civil. Drepturi reale principale" semnaleaza, desi pare paradoxal, fiind vorba despre o lege noua, o serie de reglementari incomplete ori neclare din actualul Cod civil si avanseaza propuneri de lege ferenda pentru corectarea situatiilor respective.

   Constienti de faptul ca doctrina si jurisprudenta vor evidentia si clarifica numeroase aspecte juridice izvorate din interpretarea si aplicarea normelor Codului civil referitoare la institutiile fundamentale ale drepturilor reale principale, am incercat sa supunem atentiei si mai ales dezbaterii celor interesati cateva dintre acestea pe care le-am considerat relevante.


   Fara a nega importanta reglementarilor cuprinse in noul Cod civil, afirmam ca, macar din punct de vedere didactic, problemele drepturilor reale principale trebuie tratate, astfel cum am si procedat, din perspectiva dreptului civil ca stiinta.

   Doctrina si jurisprudenta au constituit un sprijin real in demersurile pentru interpretarea reglementarilor Codului civil, pentru cautarea si identificarea vointei legiuitorului, pentru incadrarea regulilor si principiilor noi de drept civil in sistemul general de drept existent, astfel incat, teoreticienii si mai ales practicienii sa gaseasca solutiile practice cele mai convenabile solutionarii unor situatii date.

   Cursul "Drept civil. Drepturi reale principale" cuprinde si o serie de teste-grila al caror scop se doreste a fi surprinderea unor aspecte legate de institutiile juridice specifice materiei drepturilor reale principale si exersarea rationamentului logico juridic si a atentiei studentilor, masteranzilor si candidatilor la admiterea in Institutul National al Magistraturii, in avocatura si in alte profesii juridice.

Detalii tehnice
Data aparitiei04 oct. 2011
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini312
Tip copertaCarte brosata