Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curs de criminologie

ISBN/ISSN: 978-606-39-0465-3
250,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

A trecut aproape o suta de ani de la aparitia tratatului de criminologie al profesorului Traian Pop si ar parea ca o reeditare a acestuia ar prezenta un interes doar pentru colectionarii de carti foarte valoroase, lucrari ce pot fi numite, fara nicio umbra de indoiala, ca fiind repere ale culturii juridice romane.
 
A scrie astazi o prefata a tratatului de criminologie este un demers extrem de dificil. Aceasta pentru ca ea ar trebui sa nu faca nota discordanta cu nivelul tratatului. Imi avertizez cititorii ca, oricate eforturi supraomenesti as incerca sa fac, sunt convins ca in final prefata de astazi va face aceasta nota discordanta.
 
In schimb, as putea sa relatez cititorilor impresia pe care mi-a lasat-o aceasta carte atunci cand am citit-o. Este imaginea pe care ti-o lasa admiratia atunci cand ai sansa sa privesti de aproape o capodopera – o uimire tacuta, pentru ca, prin atitudinea ta, sa nu care cumva sa strici minunatia existentei sale.
Criminologia este „stiinta” care a aparut inainte de orice mecanisme juridice formalizate de combatere a unor fenomene antisociale. Omenirea s-a intrebat mereu de ce se intampla un lucru rau pentru viata in societate, iar crima este unul dintre cele mai mari rele ale existentei umane in colectivitate. Raspunsul simplu si firesc la intrebarea „de ce?”, pe care au incercat primii oameni sa il dea, a fost o prima abordare criminologica, chiar daca stiinta cu acest nume avea sa fie cristalizata si teoretizata mult mai tarziu. Si din acest motiv, prin raportare la scrierile stiintifice ale lui Traian Pop, un tratat de criminologie era ceva firesc pentru aceasta figura enciclopedica a stiintelor penale. Cum ar fi putut sa scrie tratate de Drept penal, de Drept penal comparat, de Penologie sau de Procedura penala fara a trata ceea ce pare a fi ratiunea oricarei institutii din dreptul penal in intelesul larg al acestei notiuni?
 
In prefata lucrarii sale, Profesorul Traian Pop sublinia ca, inainte de a face studiul juridic al criminalitatii, este necesar a se face studiul sau criminologic. Aceasta deoarece criminalitatea, inainte de a deveni un fenomen juridic, adica inainte de a primi consacrare si formulare juridica, este un fenomen social, lezand interesele societatii, fiind „timbrata” ca atare de constiinta sociala.
Tratatul a fost catalogat de catre profesor ca fiind un simplu „Curs” de criminologie realizat prin metoda pozitivista, metoda care era foarte actuala in momentul redactarii si aparitiei cartii.
 
Suntem convinsi ca actualitatea cartii se pastreaza si astazi. Tratatul de criminologie al lui Traian Pop cuprinde atat o analiza a evolutiei stiintei criminologice de la inceputurile sale ca „fenomen” empiric si apoi ca stiinta, pana la aparitia cartii sale, in anul 1928, cat si solutii care isi pastreaza actualitatea.
Zbaterile prezentului ne arata doar o incercare, de multe ori sortita esecului, de a se „incropi” o politica penala. Acest amalgam actual de politici penale este facut, din pacate, fara vreo referire la studii criminologice relevante. Multe dintre deciziile de modificare a legislatiei penale sunt exclusiv rezultatul unor manifestari populiste ale decidentilor si al unei superficialitati in abordarea legislatiei penale. Sigur, si din aceasta perspectiva, ne-ar fi util sa citim sau sa recitim prezentul tratat. Vom gasi multe raspunsuri la intrebari care par astazi fara raspuns.
 
Prin retiparirea cartii in forma sa originala se ofera un suport solid oricarui demers onest de a solutiona problema criminalitatii din societatea contemporana. Daca putem intelege un fenomen, dincolo doar de a-i constata existenta, poate ca vom fi mult mai bine pregatiti sa intervenim cu masuri adecvate.
Cartea a fost imaginata ca fiind, in acelasi timp, un suport al cursului de criminologie sustinut de profesorul Traian Pop la Facultatea de Drept din Cluj, dedicat studentilor. Ea era si o lucrare necesara pentru examenele de doctorat, dar si o carte pentru juristi, in general, si pentru toti intelectualii interesati de problema criminalitatii.
 
Credem ca si astazi Tratatul, numit de autor in mod modest „Curs”, este un suport pentru cursul de criminologie, chiar cu minusul a 100 de ani de evolutie a acestei stiinte. Cartea ramane utila unui studiu doctoral, dar, poate cel mai important, este folositoare pentru toti cei interesati in a intelege problema criminalitatii, fie ei juristi (in cazul decidentilor de politici penale este obligatoriu un atare demers) sau doar publicul larg.
 

Cluj-Napoca, 2019
Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan
                                                                                   Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

 

Detalii tehnice
Data aparitiei12 aug. 2020
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini718
Tip coperta170x240 mm, Carte cartonata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul civil si Legea de punere in aplicare. Actualizat la 1 octombrie 2020 – spiralat

Codul civil si Legea de punere in aplicare. Actualizat la 1 octombrie 2020 - spiralat

corespondenta cu reglementarile anterioare, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa si index alfabetic
55,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Traian Pop