Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curs de chirurgie generala. Vol. 2. Editia a 3-a

Patologia chirurgicală a ficatului. Traumatisme toraco-abdominale. Manual pentru studenţii anilor IV și V
ISBN/ISSN: 978-606-27-1720-9
Editura: Hamangiu
90,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Cursul de chirurgie generala, publicat de Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, cu ajutorul Editurii Hamangiu, reprezinta o lucrare editoriala clasica de patologie chirurgicala abdominala adusa la standardele actuale, prin care autorul, Profesorul Dan Ungureanu, ajuns la maturitatea didactica, stiintifica si profesionala, a incercat sa transmita o mare parte din experienta sa chirurgicala, tinerelor generatii de medici, atat prin modul de predare si de prezentare integral a al unui curs, cat si prin utilizarea celor mai performante cai de asimilare a cunostintelor, intr-un stil atractiv, utilizand un limbaj adecvat, usor de
parcurs, cu multe valente originale tehnice si imagistice, sprijinite de o iconografie de exceptie.

Cursul de chirurgie generala publicat se adreseaza in primul rand studentilor facultatilor de medicina, dar si tinerilor medici in plina formare, care doresc sa imbratiseze o cariera chirurgicala, pentru a le facilita intelegerea bazelor biologice ale chirurgiei, interpretarea profunda fiziopatologica a bolilor sau a complicatiilor chirurgicale, explicatia terapeutica, anatomica, functionala si evolutiva a actului chirurgical, precum si ale urmarilor acestuia. Explicarea fiziopatologica a semnelor de boala, expunerea remediilor terapeutice ale simptomelor, semnelor sau a bolilor organice sau functionale, sinteza dezideratelor si obiectivelor interventiilor chirurgicale, explicarea datelor de anatomie patologica, histopatologie sau imunohistochimie constituie impreuna un tot unitar compact, inteligibil si usor de inteles, care se desprinde din fiecare capitol de patologie.

Abundenta de imagini intraoperatorii, schite si desene originale explicative ale verigilor functionale sau ale regiunilor anatomice, interpretarea imaginilor de imunohistochimie sau histopatologie, prezentarea pieselor operatorii sau a notiunilor de anatomie patologica, confera acestui „Curs de Chirurgie Generala” o nota de puternica originalitate.
Sunt, de asemenea, prezentate o serie de tehnici chirurgicale originale cum ar fi drenajul biliar axial, care fac parte din scoala de chirurgie, pe care autorul a parcurs-o sub indrumarea Profesorului Eugen Bratucu, coautor si coordonator stiintific al acestei lucrari. Performantele chirurgicale obtinute in chirurgia chistului hidatic hepatic si a abceselor hepatice, in patologia chirurgicala benigna si maligna a cailor biliare sau in bolile pancreasului sunt, de asemenea, expuse si aduse la zi. Dintre tehnicile originale expuse se numara „Drenajul extraperitoneal transligamentar al cavitatii restante hepatice posthidatice de tip Burlui pe cale laparoscopica” (2001), „Drenajul transligamentar extraperitoneal prin transpozitia ligamentului rotund detasat de ficat” (2002) si „Drenajul laparoscopic direct al cavitatii restante posthidatice” (2011).

Cele patru volume al acestui curs de chirurgie generala trateaza, de fapt, patologia organelor abdominale, ceea ce ar sustine si denumirea de curs de chirurgie viscerala deoarece se adreseaza patologiei viscerelor abdominale, a bolilor cronice benigne si maligne ale tubului digestiv si a organelor anexe, dar si a urgentelor chirurgicale aferente. Imagistica medicala expusa este desprinsa aproape in mod exclusiv, dintre investigatiile cazurilor operate in clinica, din cazuistica proprie sau dintre explorarile imagistice specifice, cum ar fi, de exemplu, colangiografiile care au fost practicate de catre aceasta scoala de chirurgie. De asemenea, sunt perfect sincronizate cu textul, imaginile de tomodesitometrie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, ecografie sau radiologie, a caror interpretare apartine unor somitati din domeniu. Cu alte cuvinte, textul acestui curs este sustinut aproape integral de iconografia adunata de la cazuistica proprie, investigata si operata de autorul si coautorii acestei lucrari.

In dorinta de a utiliza in acest curs intreaga experienta stiintifica si didactica acumulata, autorii afirma de la bun inceput, adoptarea si reproducerea unor fragmente, fraze sau expresii, teorii sau imagini, culese din publicatiile lor anterioare, tratate, monografii, manuale, indreptare, sau articole stiintifice publicate in revistele de specialitate, elemente care contureaza inca o data, nota de originalitate in lumea chirurgicala, precum si orientarea coerenta, imaginativa si inovativa, deosebit de peformanta a acestei scoli chirurgicale.

O carte originala, cu un continut bogat de idei proprii, care se desprind din prezentarea fiecarui capitol de patologie digestiva, care parcurge diferitele aspecte de etiopatogenie, anatomie patologica, fiziopatologie, simptomatologie clinica, complicatii si tratament al viscerelor abdominale, purtand amprenta unor personalitati distinse, sustinuta de o iconografie si o imagistica proprie exceptionala.

In adoptiunea anglo-saxona, denumirea acestui asa-zis curs de chirurgie, de fapt un adevarat tratat in patru volume, ar putea fi asimilata sub titlul de „Textbook of Surgery” deoarece trateaza patologia abdominala prin prisma disciplinelor fundamentale... „the biological basis of the digestive surgery”, intr-o maniera profund stiintifica si didactica.

Asa cum am mentionat mereu, fiecare din cele patru parti ale acestui tratat sau fiecare dintre capitolele de patologie ar putea face obiectul unei monografii de valoare apreciabila si de mare utilitate, atat pentru tineri, cat si pentru chirurgii experimentati. Trebuie subliniata inca o data in plus imagistica compusa din desenele originale si iconografia proprie impecabil executata, selectionata din cazuistica operatorie a autorului, care ilustreaza cele patru componente ale acestei carti.

Pe langa aprecierile deosebite pe care le merita Profesorul Dan Ungureanu pentru aceasta publicatie cu totul remarcabila, un cuvant de har si pentru echipa de colaboratori, pentru aportul lor la problemele conexe utile si in aceeasi masura pentru echipele de chirurgi, anestezisti, explorationisti si cardiologi care au contribuit la realizarea acestui adevarat tratat de exceptie si nu in ultimul rand o apreciere in plus pentru o tehnoredactare excelent realizata de Dr. Cosmin Moldovan.
Desi nu a lasat sa se inteleaga ca isi propune acest lucru, cunoscand competenta, experienta si practica indelungata de care dispune Profesorul Dan Ungureanu, s-ar putea sa avem placuta surpriza a aparitiei si a volumului cinci a cursului de chirurgie generala pe aspecte si probleme curente ale chirurgiei generale clasice si laparoscopice, asigurandu-l ca succesul va fi garantat.

 

Prof. Univ. Dr. Tiberiu Seicaru

PARTEA I-A

PATOLOGIA CHIRURGICALA A FICATULUI

I.1. ANATOMIA CHIRURGICALA A FICATULUI
I.2. SINDROAMELE BIOCHIMICE ALE BOLILOR HEPATICE
I.3. SINDROAMELE CLINICE HEPATICE 
I.4. DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL AL ICTERULUI CHIRURGICAL
I.5. TUMORILE HEPATICE
I.6. CHISTUL HIDATIC HEPATIC
I.7. ABCESELE HEPATICE 
I.8. HIPERTENSIUNEA PORTALA 

PARTEA A II-A

TRAUMATISME TORACO-ABDOMINALE

II.1. TRAUMATISMELE TORACICE PARIETALE INCHISE 
II.2. CONTUZIILE ENDOTORACICE GRAVE 
II.3. TRAUMATISME TORACICE DESCHISE SAU PLAGILE PLEURO-PULMONARE 
II.4. TORACOCENTEZA

Detalii tehnice
Data aparitiei12 nov. 2021
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini240
Format297x210 mm
Editiea 3-a
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si

Curs de chirurgie generala. Vol. 3. Editia a 3-a

Patologia chirurgicala a pancreasului. Patologia chirurgicala a cailor biliare
100,00 RON

Curs de chirurgie generala. Vol. 4. Editia a 3-a

Patologia chirurgicala a stomacului, Patologia chirurgicala colo-rectala, Apendicita acuta, Chirurgia defectelor parietale abdominale, Patologia venoasa periferica
150,00 RON

Curs de chirurgie generala. Vol. 1. Editia a 4-a

Patologia chirurgicala a esofagului. Patologia chirurgicala a intestinului subtire
75,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Florin Dan Ungureanu

Curs de chirurgie generala. Vol. 3. Editia a 3-a

Patologia chirurgicala a pancreasului. Patologia chirurgicala a cailor biliare
100,00 RON

Curs de chirurgie generala. Vol. 4. Editia a 3-a

Patologia chirurgicala a stomacului, Patologia chirurgicala colo-rectala, Apendicita acuta, Chirurgia defectelor parietale abdominale, Patologia venoasa periferica
150,00 RON