Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 1/2012

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Primul numar din acest an al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu rubrica Curier legislativ care subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 1 – 20 ianuarie 2012, incluzand deciziile CEDO publicate, RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei. De asemenea, sunt redate prioritatile Programului legislativ al Guvernului Romaniei pentru anul 2012, publicat de Ministerul Justitiei.
Anca Stoian, membra a  Asociatiei de Studii in Dreptul Constitutional si Drepturile Omului, comenteaza decizia CEDO in cauza G.C.P. c. Romania, hotarare care vine sa sublinieze faptul ca, si in situatia in care interesul publicului este mai mare in raport de situatia unei persoane, acest lucru nu poate justifica o lipsa de precautie in alegerea cuvintelor folosite de autoritati intr-o declaratie de presa.

In cadrul rubricii Organizarea profesiilor, av. Ferdinand Secosan realizeaza un examen critic si indica un posibil punct pe ordinea de zi a Congresului U.N.B.R. din 2012, autorul sustinand necesitatea reformarii urgente a Statutului profesiei de avocat, aceasta fiind o chestiune de prestigiu al profesiei sa livreze propriilor uzante si propriilor barouri un Statut incasabil din punct de vedere constitutional, legal, conceptual si terminologic.

• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de prof. univ dr. Gheorghe Piperea analizeaza schimbarile pe care Noul Cod civil le-a adus celor doua mari paradigme ale sistemului legal romanesc: (i) Codul civil este destinat relatiilor dintre simplii particulari, el fiind aplicabil in relatiile juridice de afaceri doar cu titlu de drept comun, adica in completarea Codului comercial sau a legilor comerciale speciale destinate relatiilor de afaceri; (ii) fiecare persoana are un singur patrimoniu, bunurile ce-l alcatuiesc servind garantiei comune si concursuale, dar egalitare a creditorilor.

• Drept privat
- articolul semnat de lector univ. dr. Luminita Dima constituie un studiu asupra formei scrise a contractului individual de munca in urma modificarii Codului muncii prin Legea nr. 40/2011, autorul notand ca o parte din modificari sunt neclare, contradictorii, necorelate sau lacunare si, in consecinta, se impune clarificarea si completarea acestora intr-o viitoare reglementare.

• Drept public
- articolul semnat de Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, prezinta Proiectul legii de revizuire a Constitutiei initiat de Presedintele Romaniei, care a fost supus recent controlului de constitutionalitate, subliniind principalele obiective ale revizuirii si aprecierile Curtii Constitutionale cu privire la acestea.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Genoveva Vrabie arata faptul ca specialistii – juristi, politologi etc. – pot fi priviti ca un „Guvern din umbra” al carui rol permanent este sa observe si sa critice activitatea Curtii Constitutionale si deciziile pronuntate, pentru ca astfel se realizeaza un dialog care poate duce la ameliorarea prestatiei unei autoritati cu mari raspunderi in stat sau la afinarea prestatiei specialistilor, teoreticienilor, care gasesc in deciziile Curtii raspunsuri ce nu pot fi date decat prin punerea in lucru a principiilor si regulilor constitutionale.

• Drept penal
- articolul semnat de conf. univ. dr. Cristina Rotaru analizeaza posibilitatea instantei de recurs de a agrava situatia inculpatului achitat din perspectiva reglementarilor interne si a jurisprudentei CEDO, autorul notand ca jurisprudenta Curtii de la Strasbourg conform careia in cazul condamnarii inculpatului in recurs este obligatorie o readministrare a probelor daca acesta a fost achitat in apel ignora regulile dupa care functioneaza justitia in orice stat democratic, aceste reguli permitand ca solutiile pronuntate de catre instante sa poata fi cenzurate si modificate in caile de atac.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE si IPI – noiembrie 2011.

In cadrul rubricii Instrumente, av. drd. Sandra Dinescu prezinta noul Regulament de arbitraj  al Camerei de comert international, evidentiind faptul ca noile reguli de arbitraj nu cuprind modificari de substanta, ci sunt menite a asigura derularea cu celeritate, de o maniera eficienta si previzibila a arbitrajelor si forta sentintelor astfel pronuntate. Regulamentul a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2012.

In cadrul rubricii IADUER, prof. univ. dr. Mihai Sandru sintetizeaza patru trimiteri preliminare respinse recent de CJUE, concluzionand ca respingerea ca vadit inadmisibila a unei trimiteri preliminare priveste exercitarea gresita a acestei modalitati de cooperare intre instantele nationale si Curtea de Justitie, in conformitate cu dreptul Uniunii Europene, in limitele stabilite prin art. 267 TFUE.

Detalii tehnice
Data aparitiei14 mar. 2012
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini64
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si