Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 6/2014

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editia de inceput de vara, din luna iunie, debuteaza cu Editorial:
„O masura mult asteptata si mult promisa in ultimii ani este pe punctul de a deveni realitate: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Chiar nu mai conteaza ca are iz electoral, ca este posibil sa nu fie sustenabila in timp din punctul de vedere al bugetului (sustenabilitatea bugetara tine oricum de multe alte variabile). Pana la urma este o masura buna si o masura care ajuta foarte mult pe cei care nu fac evaziune fiscala in domeniul salarizarii (la cei care fac evaziune scade doar nivelul evaziunii, nu neaparat si diminueaza inclinatia spre evaziune). Daca va duce la o majorare a numarului de salariati, ramane de vazut (simpla diminuare a unui impozit fara alte masuri privind combaterea evaziunii fiscale nu are efecte miraculoase cu privire la diminuarea evaziunii fiscale, iar economiile care vor fi facute pe partea de cheltuieli nu vor merge neaparat catre noi angajari), dar macar se da un semnal ca in domeniul muncii se reduce presiunea fiscala. Si este un semnal important inclusiv pentru potentialii investitori din strainatate.  Daca mai adaugam si scutirea de impozit pe profitul reinvestit (dar scadem majorarea accizei la combustibil si taxa pe stalp) putem spune ca directia este de diminuare a poverii fiscale.”

• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 12 mai – 27 iunie 2014
- agenda obligatiilor fiscale pe luna iulie 2014

Impozite directe
- articolul semnat de Ioana Cartite (Senior Tax Consultant, Biris Goran Consulting SRL) analizeaza noile prevederi introduse prin O.U.G. nr. 19/2014 privind scutirea de impozit a profitului reinvestit
- articolul semnat de Oana Motoi (Tax Consultant, KPMG Romania) prezinta efectele prevederilor FATCA privind identificare si combaterea evaziunii fiscale realizata de contribuabili americani prin intermediul conturilor straini in lumina eforturilor autoritatilor romanesti pentru semnarea unui acord interguvernamental intre cele doua tari.

Impozite indirecte
- articolul semnat de Denisa Iorgu (Senior Consultant, Tax Advisory Services, Mazars) analizeaza implicatiile din punctul de vedere al TVA al operatiunilor triunghiulare.

Procedura fiscala
- articolul semnat de Alina Andrei (Consultant fiscal, Fondator Cabot Transfer Pricing SRL) prezinta ce sunt preturile de transfer si care este legatura intre acestea si acordurile de pret in avans.
- articolul semnat de Arina Dragodan (Consilier juridic, Bucuresti) face o analiza comparativa privind instrumentele juridice de reglementare a asistentei reciproce si a cooperarii intre administratiile fiscale la nivel european si international.

Analize, Opinii
- articolul semnat de Dragos Cabot (Managing Partner, RisCo) pune problema cresterii cifrei de afaceri a firmelor romanesti, principalul scop al strategiilor manageriale de succes, si riscul neincasarii facturilor, in piata actuala romaneasca.
- articolul semnat de Alina Andrei (Consultant fiscal, Fondator Cabot Transfer Pricing SRL) releva, pe scurt, importanta predicitibilitatii fiscale ceruta de multinationale.

Contabilitate
- articolul semnat de Andreea Judy si Simona Ciltu (Tax Assistant Manager/Tax Consultant, KPMG Romania) fac o analiza complexa a cerintelor contabile  a investitiilor in domeniul energiei electrice eoliene.

•  Fiscalitate internationala
- articolul semnat de Emanuela Matei (Of Counsel, Mircea si Asociatii) prezinta dubla neimpozitare analizata din perspectiva principiilor generale de drept fiscal, in contextul unei modificari a Directivei 2011/96/UE referitoare la regimul fiscal comun.

Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ cu privire inspectia fiscala si a conditiilor privind deciziile de reverificare.

- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 12 iunie 2014 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedurile in procedura Granton Advertising BV impotriva Inspecteur van de Belastingdienst Haaglanden/kantoor Den Haag.

Detalii tehnice
Data aparitiei10 iul. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista