Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole

ed. a 2-a
ISBN/ISSN: 978-973-115-676-7
Editura: C.H. Beck
299,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
   La cinci, respectiv patru ani de la aparitia primei editii a lucrarii Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole, reeditarea si readucerea ei la zi s-au impus cu necesitate absoluta. Noua editie pe care o propunem cititorilor este elaborata la sugestia pertinenta a Editurii C.H. Beck într-un singur volum, în care sunt tratate atât drepturile substantiale reglementate de Conventie, cât si, în ordinea stricta a textelor (art. 19-59), procedura în fata Curtii, executarea hotarârilor si celelalte probleme legate de regimul juridic al tratatului international care este Conventia: notificare, rezerve, denuntare, intrare în vigoare, dupa care sunt tratate drepturile si libertatile garantate prin protocoalele aditionale la Conventie.
   Cititorul va observa cu usurinta evolutia jurisprudentei Curtii în intervalul relativ scurt de timp scurs de la aparitia primei editii a lucrarii, practic în privinta tuturor drepturilor si libertatilor cuprinse în sistemul european de protectie a drepturilor omului. De asemenea, daca la aparitia celui de al doilea volum al primei editii (2006) se astepta cu multa nerabdare în cercurile Consiliului Europei intrarea în vigoare a Protocolului nr. 14 la Conventie, menit sa modifice, în sensul relativei ei simplificari, procedura în fata Curtii, prin ratificarea acestui Protocol de catre Rusia în februarie 2010, la 1 iunie anul acesta dispozitiile sale au devenit „operationale”. În esenta, acestea privesc introducerea posibilitatii declararii unor cereri ca inadmisibile de catre un complet de judecator unic, posibilitatea examinarii unor cereri admisibile ce au ca obiect drepturi si libertati cu privire la care exista o jurisprudenta „bine stabilita” a Curtii de catre Comitetele de trei judecatori si introducerea unui nou criteriu de admisibilitate, anume reclamantul sa fi suferit un „prejudiciu important” prin încalcarea dreptului garantat de Conventie pe care o pretinde prin cererea sa (art. 35 § 3 lit. b).

Titlul I. Drepturi si libertati
Titlul II. Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Titlul III. Dispozitii diverse
Protocolul aditional la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale (Paris, 20 martie 1952
Protocolul nr. 4 la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, recunoscând anumite drepturi si libertati, altele decât cele care fi  gureaza deja în Conventie si în primul Protocol aditional la Conventie (Strasbourg, 16 septembrie 1963)
Protocolul nr. 7 la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale (Strasbourg, 22 noiembrie 1984)
Protocolul nr. 12 la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale (Roma, 4 noiembrie 2000)

Detalii tehnice
Data aparitiei30 sept. 2010
Categorie generalaCoduri si legi comentate
Numar pagini1920
Tip copertaCarte cartonata
Editiea 2-a