Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Casatoria si efectele sale

ISBN/ISSN: 978-606-39-0467-7
Pret de coperta: 49,00 RON
49,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

In lumina dispozitiilor Codului civil, in lucrare sunt analizate in principal conditiile legale de fond si de forma ale incheierii casatoriei, efectele personale si patrimoniale pe care le produce aceasta, precum si modurile, prevazute de lege, in care casatoria ia sfarsit, respectiv nulitatea, incetarea si desfacerea casatoriei prin divort.

In prealabil incheierii casatoriei, Codul civil reglementeaza o institutie de traditie in dreptul romanesc, si anume logodna. In legatura cu aceasta, in lucrare sunt analizate notiunea si natura juridica a logodnei, conditiile de fond si de forma pentru incheierea sa, precum si efectele ruperii logodnei.

Drepturile si obligatiile la care da nastere casatoria sunt prezentate si analizate distinct. O atentie deosebita este acordata cercetarii drepturilor si obligatiilor de natura patrimoniala ale sotilor. In legatura cu aceasta, dupa ce se formuleaza notiunea si principiile ce stau la baza regimurilor matrimoniale prevazute de lege, in lucrare este analizat distinct fiecare dintre acestea, respectiv regimul matrimonial denumit primar si obligatoriu pentru orice casatorie, indiferent de regimul ales de soti la incheierea casatoriei, regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale si cel al separatiei de bunuri.

Sub aspectul continutului sau, patrimoniul fiecaruia dintre soti cuprinde bunuri comune si bunuri proprii. De asemenea, datoriile pot fi comune ambilor soti si proprii fiecaruia dintre ei. Cu privire la bunurile comune, in lucrare sunt analizate natura juridica a dreptului de proprietate asupra acestora, exercitarea de catre soti a dreptului de proprietate in devalmasie, impartirea bunurilor comune in timpul comunitatii legale, precum si incetarea si lichidarea comunitatii. Totodata, sunt prezentate principalele reguli ce privesc regimul matrimonial al comunitatii conventionale si cel al separatiei de bunuri.

Lucrarea se adreseaza teoreticienilor si practicienilor dreptului, chemati sa adanceasca cercetarea, explicarea intelesului si aplicarea normelor juridice inscrise in Codul civil cu privire la familie si casatorie, studentilor, precum si tuturor persoanelor care doresc sa se casatoreasca ori, fiind casatorite, sa cunoasca principalele reguli privind statutul lor de persoane casatorite.


Lucrarea realizata de autorii Dumitru LUPULESCU si Ana-Maria LUPULESCU sub titlul „Casatoria si efectele sale” reprezinta o exceptionala monografie a institutiei casatoriei, care include si toate institutiile juridice conexe, ce privesc regimul matrimonial sub toate aspectele sale. Caracterul exceptional al lucrarii rezida in faptul ca, dincolo de analiza juridica pe care o regasim in cuprinsul ei cu privire la casatorie si efectele pe care le genereaza regimul matrimonial, de altfel deosebit de profunda si complexa prin abordarea critica si comparata a evolutiei istorice pe care casatoria si institutiile conexe au avut-o in dreptul romanesc, ea ne ofera si o introducere extrem de clarificatoare asupra institutiei familiei in sine, a rolului si functiunilor sociale ce revin familiei in calitate de celula de baza a societatii, introducere care imbina de-o maniera edificatoare perspectiva juridica cu cea sociologica, antropologica si istorica, scotand in evidenta sub acest aspect multidimensional rolul principal de asigurare a perpetuarii si supravietuirii speciei umane si, mai departe, de replicare sociala, care presupune in plus si o importanta componenta patrimoniala, ce a revenit dintotdeauna familiei, indiferent de vremuri si de metamorfozele pe care le-a suferit.

Astfel, in aceasta cheie complexa sub care se desfasoara analiza celor doi autori, institutia casatoriei si implicatiile regimului matrimonial ne sunt descifrate in toata profunzimea lor, relevandu-ne inclusiv resorturile socio-istorice pe care se fundamenteaza diferitele reglementari juridice in materie, precum si polemicile si dezbaterile contemporane referitoare la problema parteneriatelor civile si a recunoasterii casatoriilor intre persoane de acelasi sex, care vin sa puna in discutie tocmai acel rol primordial ce revine familiei, respectiv de asigurare a perpetuarii speciei umane, precum si imaginea unei ipotetice societati de maine, care ar putea rezulta din replicarea la scara sociala a unui alt tip de „familie” decat cel constituit din barbat si femeie.

Mihai-Bogdan MARIAN

Detalii tehnice
Data aparitiei06 iun. 2019
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini350
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Dumitru Lupulescu
Indisponibila
Subiectele dreptului civil - Lupulescu
Indisponibila
Imagine Proprietatea comuna