Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Nemzetközi Jog / Drept international public

ISBN/ISSN: 978-606-27-1069-9
Editura: Hamangiu
60,00 lei
54,00 lei
Disponibilitate: In stoc

A nemzetközi jog azoknak a kötelezőnek tekintett magatartási szabályoknak az összessége amelyeket e jog alanyai – elsősorban az államok – kifejezett vagy hallgatólagos megegyezés útján hoznak létre egymás közötti kapcsolataik rendezése érdekében, és amelyeket az egyénileg vagy közösen fellépő államok szükség esetén kényszer alkalmazásával érvényesítenek.
Utoljára Romániában, Erdélyben magyar nyelven „Nemzetközi jog” tankönyv 1957-ben jelent meg (Takáts Lajos: Tudnivalók a nemzetközi jogról, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1957). Ezzel a művel egy ezelőtt 6o évvel az államszocializmus megszorításai miatt félbeszakadt egyetemi hagyomány éled újra. A Nemzetközi jog magyar nyelvű oktatására 2ooo óta nyílt újra lehetőség a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, 2o1o óta pedig a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem keretén belül.
A jegyzet kitér a nemzetközi jog fő témáira, amelyeket a jogi karok tanrendje megkövetel, de nem tárgyalja a diplomáciai és konzuli jogot, a nemzetközi környezetvédelem jogát vagy a nemzetközi gazdasági jogot.
Lévén, hogy a legtöbb hallgató, aki ebből a jegyzetből fog tanulni, a romániai magyar kisebbség tagja, ez a jegyzet nem nélkülözhetett egy olyan fejezetet, amely a kisebbségvédelem alapfogalmait tárgyalja. Szintén ebből az okból kifolyólag néhány helyen a terminológiai kulcsfogalmak zárójelben román nyelven is fel vannak tüntetve, azért, hogy a joghallgatók párhuzamosan barátkozzanak meg mindkét jogi nyelvvel.


*
**


Dreptul international public reprezinta setul de reguli obligatorii pe care partile – subiectele dreptului international public, in primul rand statele – le stabilesc, prin acorduri exprese sau tacite, pentru a-si reglementa relatiile reciproce si care sunt aplicate de state care actioneaza individual sau impreuna, daca este necesar.
In Romania, in Transilvania, ultima carte de „Drept international public” in limba maghiara a aparut in 1957 (Takáts Lajos: Tudnivalók a nemzetközi jogról, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1957). Asadar, lucrarea de fata reia, in imprejurari noi, o traditie universitara intrerupta acum 60 de ani, din cauza constrangeriilor socialismului de stat. Posibilitatea de a preda in Romania dreptul international public in limba maghiara s-a redeschis in anul 2000, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, respectiv, in anul 2010, la Universitatea Sapientia din Cluj.

Cursul trateaza principalele teme ale dreptului international public, structurate conform cerintelor din programa de licenta a facultatilor de drept, fara a include dreptul diplomatic si consular, protectia mediului.

Dat fiind faptul ca marea majoritate a studentilor, care vor invata din aceasta carte, apartin minoritatii maghiare din Romania, din acest curs universitar nu putea lipsi un capitol care sa trateze notiunile de baza ale protectiei minoritatilor. Tot din acest motiv in cateva locuri notiunile terminologice sunt trecute si in limba romana in paranteza, pentru ca studentii sa se obisnuiasca in mod paralel cu ambele limbaje juridice.

Detalii tehnice
Data Aparitiei 23 apr. 2018
Categorie generala Cursuri, seminarii, teste
Numar Pagini 294
Format 145x205 mm
Format Carte brosata
De acelasi Autor

Dreptul Uniunii Europene. Selectie de jurisprudenta relevanta. Volumul 1

principii fundamentale, izvoare, institutii, cetatenia unionala
42,00 lei 37,80 lei
-15%
Indisponibila
Imagine Drept procesual al Uniunii Europene

Drept procesual al Uniunii Europene

Sedes materiae
27,94 lei 23,75 lei
Din aceeasi Categorie
NOU
Drept international public_Niemesch

Drept international public

Curs pentru uzul studentilor de la specializarea Relatii Internationale si Studii Europene
35,00 lei 31,50 lei