Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Pachet: Manual elementar de drept privat roman si Iustiniani institutiones - Institutiile lui Iustinian

ISBN/ISSN: P-MPR-IUS-2019
Pret de coperta: 95,00 RON
95,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Pachetul contine:

1. Manual elementar de Drept Privat Roman. 2019 Editia a 2-a, revazuta si adaugita

ISBN 978-606-39-0519-3  Autor Mircea Dan Bob


Materia Dreptului privat roman asaza bazele de formare a viitorului jurist.

La Facultatea de Drept a UBB Cluj Napoca, pregatirea in domeniu se bazeaza cumulativ pe cursul vorbit si cel tiparit. Prin urmare, acest Manual vine sa completeze discutia directa pe spete (continute in textele de Drept Roman) de la cursul vorbit, respectiv de la tutoriale si intalniri online pentru cei inscrisi la invatamant la distanta. Continutul sau ofera un bagaj de notiuni teoretice elementare, ce se completeaza insa in mod necesar cu frecventarea cursurilor si cu utilizarea izvoarelor (in principal Gaius si Iustinian). Studentul trebuie sa participe la cursurile vorbite pentru a deprinde maniera in care se abordeaza o problema de drept, sa vada cum se descifreaza si comenteaza textele din Corpus iuris civilis si din alte izvoare, respectiv cum se ajunge la o solutie in drept.

Fata de prima editie (2016), am simplificat si am actualizat cateva sectiuni. Pasajele scrise cu caractere de dimensiune mai mica au valoare de completari/detalieri si sunt facultative.

Am adaugat la final si un mic Glosar de termeni si persoane. Acesta corespunde notiunilor si numelor de juristi indicate cu asterisc in primele capitole. Experienta la catedra ne-a revelat dificultatile intampinate de studentul din anul I in intelegerea unor notiuni de specialitate juridica si in cunoasterea unor juristi: sunt chestiuni cu care nu avea in mod obiectiv unde sa se intalneasca pana acum. Ca urmare, studentul poate gasi in Glosar sumare explicatii pentru toate notiunile sau numele marcate. Detaliile pentru majoritatea acelor notiuni le va gasi in capitolele ulterioare, afectate tematicii in cauza.

Manualul este rezultatul cercetarilor ce le am intreprins din 2005 pana astazi in vederea optimizarii modului de predare a materiei. In aceasta perioada, am lucrat la actualizarea cursului maestrului nostru, profesor doctor docent Vladimir Hanga, ajungand progresiv la refacerea integrala sau partiala a capitolelor acestuia. Recunostinta autorului se indreapta de aceea spre memoria celui care i a condus teza de doctorat si l a alaturat continuator al operei sale didactice si de cercetare.
Cluj Napoca, august 2019
 
2. Iustiniani institutiones - Institutiile lui Iustinian

ISBN 978-973-127-121-7 


Aceasta lucrare, in cadrul PREMIILOR STIINTIFICE ale Uniunii Juristilor din Romania, Societatii Titu Maiorescu si ale revistelor Dreptul si Palatul de Justitie pe anul 2009, a obtinul PREMIUL Andrei Radulescu.

Institutiile lui Iustinian constituie unul dintre cele mai valoroase manuale juridice aparute in decursul timpului. Din antichitate si pana in epoca noastra, acestea au reprezentat tipul manualului clasic pentru cei care se dedicau studiului dreptului, disciplina despre care jurisconsultii Romei afirmau ca a fost creata in interesul omului (hominem causa omne ius constitutum est), anticipand cu aproape doua milenii rolul statului de drept.

Constituind, alaturi de filosofia greaca, unul dintre pilonii culturii umane, dreptul roman a ramas in cursul secolelor disciplina de baza in invatamantul juridic, model pentru cercetarile stiintifice, izvor de inspiratie si pentru practicienii care adesea apelau la principiile acestuia pentru solutionarea spetelor.

Desi manual, Institutiile lui Iustinian se adreseaza nu numai studentilor, dar si tuturor acelora pentru care dreptul si dreptatea constituie scopul final al societatii umane. Este ideea pe care jurisconsultul roman Scaevola o afirma cu rigoarea limbii de comanda a centurionului: fiat iustitia pereat mundus (mai bine sa piara lumea decat dreptatea), statornicind astfel scopul metafizic al dreptului.

Detalii tehnice
Data aparitiei23 sept. 2019
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini360, 456
Tip copertaCarte brosata