Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Institutii procesual civile in jurisprudenta Curtii Constitutionale

ISBN/ISSN: 978-606-18-1107-6
Editura: C.H. Beck
89,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Institutii procesual civile in jurisprudenta Curtii Constitutionale se distinge printr-o abordare inedita, interdisciplinara a institutiilor procesual civile prin raportare la jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Aceasta se remarca prin faptul ca, desi Curtea Constitutionala a pronuntat un numar foarte mare de decizii in materie procesual civila, analiza de constitutionalitate realizata se circumscrie anumitor norme de referinte recurente, si anume neretroactivitatea legii, egalitatea in drepturi, dreptul de proprietate privata si dreptul de acces liber la justitie, cu componentele sale, dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare sau dreptul la folosirea cailor de atac. Asadar criticile de neconstitutionalitate formulate si implicit solutionate de Curtea Constitutionala sunt unele specifice unei materii de procedura, care pune in centrul sau existenta unor garantii pentru a se asigura echitatea desfasurarii intregului proces civil.

Din numarul total de peste 100 de decizii pronuntate de instanta constitutionala si care se regasesc in lucrare, doar un numar de 11 au fost decizii de neconstitutionalitate. Constatarea poate fi reputata ca una pozitiva, intrucat confirma intr-o anumita masura viabilitatea solutiilor legislative promovate de Codul de procedura civila, dar, in acelasi timp, nu putem face abstractie de faptul ca unele dintre solutiile de neconstitutionalitate au adus modificari importante in legislatie si au afectat conceptia initiala a Codului de procedura civila.

Receptarea si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale nu exprima un drept de optiune, ci o obligatie a institutiilor publice, fiind o conditie imanenta a existentei lor democratice. Este evident ca o decizie nu poate fi pe placul tuturor, insa aceasta nu poate fi un motiv care sa diminueze forta lor principala sau de solutionare a unei cauze concrete dedusa controlului de constitutionalitate. Responsabilii politici si decidentii din cadrul autoritatilor publice trebuie, potrivit Legii Fundamentale, sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, iar prin discursul lor public sa contribuie la crearea unei culturi democratice bazate pe aplicarea principiilor si valorilor Constitutiei, ca manifestare a suveranitatii poporului.

Din cuprinsul lucrarii Institutii procesual civile in jurisprudenta Curtii Constitutionale
•    O incursiune doctrinara in dreptul procesual civil
•    Obligatiile partilor in desfasurarea procesului civil
•    Continuitatea procesului civil
•    Rolul judecatorului in aflarea adevarului
•    Reflectii asupra competentei materiale a instantelor judecatoresti
•    Reflectii asupra cailor de atac
•    11 decizii de admitere
•    aprox. 100 de decizii de respingere
•    Comunicarea de acte de procedura. Constestatie la executare
•    Cheltuieli de judecata. Culpa procesuala
•    Incuviintare executare silita. Cerere de incuviintare. Incheiere. Cale de atac
•    Punerea sub interdictie. Efectuarea de cercetari

Puncte forte
•    Lucrarea cuprinde o analiza laborioasa a institutiilor procesual civile dintr-o perspectiva teoretica si practica, fiecare dintre acestea fiind analizate prin raportare la jurisprudenta Curtii Constitutionale
•    Se exemplifica fiecare institutie a dreptului procesual civil cu cele mai relevante Decizii ale Curtii Constitutionale, pentru o mai buna intelegere a acestora
•    Lucrarea se adreseaza deopotriva specialistilor, studentilor si tuturor celor interesati de dreptul procesual civil, reprezentand un instrument foarte util de intelegere a institutiilor procesual civile.
•    Structura apta de a face lucrarea inteligibila si usor de parcurs
•    Ample referinte bibliografice

Despre autori:
Ioan Les este doctor in drept, profesor emerit, profesor universitar la Facultatea de Drept „Simion Barnutiu” din Sibiu, conducator de doctorat in domeniul Dreptului procesual civil si unul dintre cei mai renumiti proceduristi din Romania, membru fondator si vicepresedinte al Academiei de Stiinte Juridice din Romania.
Marian Enache este doctor in drept si judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei.

Detalii tehnice
Data aparitiei29 iul. 2021
Categorie generalaJurisprudenta
Numar pagini576
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si

Actiunea in contencios administrativ

Comentarii, doctrina si jurisprudenta
70,00 RON
Indisponibila
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 1 august 2021

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 1 august 2021

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
43,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Ioan Les
Indisponibila
Tratat de drept procesual civil. Vol. I. Editia a 2-a - Les

Tratat de drept procesual civil. Vol. I. Editia a 2-a

Principii si institutii generale; Judecata in fata primei instante
179,00 RON
Indisponibila
Tratat de drept procesual civil. Vol. II. Editia a 2-a - Les, Jugastru

Tratat de drept procesual civil. Vol. II. Editia a 2-a

Caile de atac. Dispozitii privind asigurarea unei practici judiciare unitare. Procedurile speciale. Executarea silita. Procesul civil international
199,00 RON
Indisponibila
Institutii judiciare contemporane - Ioan Les, Daniel Ghita

Institutii judiciare contemporane

editia a 2-a
119,00 RON 119,00 RON