Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Infractiuni privind piata de capital. Abuzul de piata

ISBN/ISSN: 978-606-673-821-7
Pret de coperta: 75,00 RON
75,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Infractiuni privind piata de capital. Abuzul de piata supune spre analiza un domeniu al dreptului penal in a carui explorare nu foarte multi au avut curajul sa se angajeze, si anume analiza comportamentelor infractionale specifice pietei de capital, reunite terminologic sub titulatura de „abuz de piata”.

Conform Legii nr. 297/2004, notiunea de „abuz de piata” cuprinde: insider dealing-ul (tranzactionarea prin utilizarea – sau in baza – unor informatii privilegiate); comportamentele adiacente insider dealing-ului, constand fie in dezvaluirea de informatii privilegiate oricaror alte persoane, fie in recomandarea facuta unei persoane, pe baza unor informatii privilegiate, de a dobandi sau de a instraina instrumente financiare; si manipularea pietei de capital, ce cuprinde atat manipularea prin tranzactii, ordine de tranzactionare sau orice alta forma de inselaciune, cat si manipularea prin diseminarea unor informatii false.

Pana nu demult, in literatura autohtona, abuzul de piata constituia un subiect „exotic” al dreptului penal al afacerilor, sporadic adus in discutie. In ultimii ani insa, interesul pentru subiect s-a amplificat, rezultatul fiind pronuntarea primelor solutii de practica judiciara in aceasta materie. Din pacate, aceasta „dezmortire” la nivelul aplicarii textelor nu a facut decat sa evidentieze o cunoastere imprecisa a acestora.

Pornind de la aceasta constatare, prezenta lucrare isi propune sa trateze problemele fundamentale ale incriminarii abuzului de piata si sa contribuie astfel la furnizarea unor repere mai clare si mai usor „descifrabile”, in vederea interpretarii si aplicarii normelor de incriminare.

Astfel, lucrarea cuprinde o serie intreaga de „premiere” in analiza textelor de incriminare: de la explicarea conceptelor normative problematice de piata reglementata sau informatie privilegiata, incercarea identificarii criteriilor de delimitare dintre abuzul de piata contraventional si cel penal, pana la analiza influentei pe care dreptul european o poate exercita asupra dreptului penal national sau a modului in care decurge/ar trebui sa decurga o investigatie privind comiterea unor fapte de abuz de piata.

Toate acestea sunt insotite de un bogat aparat bibliografic, ce cuprinde cele mai importante lucrari pe acest subiect si solutii de practica judiciara din sisteme de drept cu o traditie mult mai solida in domeniu (american, englez, german, italian sau francez), precum si referiri constante la dreptul european (textele de incriminare fiind „copiate” din Directiva nr. 2003/6/CE privind abuzul de piata) si la solutiile interpretative ale CJUE pronuntate in aceasta materie.

Desi lucrarea se adreseaza in primul rand practicienilor din domeniul dreptului penal, multidisciplinaritatea subiectului o recomanda si altor categorii de cititori, respectiv celor interesati de dreptul bursier in general, de dreptul european si de modul in care acesta influenteaza normele nationale (de natura administrativa sau penala), precum si celor din cadrul societatilor ce activeaza pe piata de capital etc.

Lectura placuta si utila!
Autorul

Detalii tehnice
Data aparitiei06 iul. 2016
Categorie generalaVariae
Numar pagini580
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 20 iulie 2016

Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala Ed.14_25.05.2016

Cuprinde modificarile aduse prin Legea nr. 151/2016
29,00 RON
Indisponibila
Securitatea nationala - Mata

Securitatea nationala

Concept. Reglementare. Mijloace de ocrotire
55,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Doris Alina Serban