Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept penal. Partea speciala. Teorie si practica judiciara

conform Noului Cod penal
ISBN/ISSN: 978-973-127-651-9
119,00 lei
107,10 lei
Disponibilitate: Aceasta carte este indisponibila si nu poate fi comandata

   Cursul de "Drept penal, partea speciala", este destinat in principal studentilor de la cursurile de zi si fara frecventa, precum si celor care urmeaza invatamantul universitar deschis la distanta.

   In fata numeroaselor lucrari de drept penal aparute in ultima vreme se naste intrebarea daca era necesar un nou curs de drept penal, partea speciala si daca da, care este contributia acestuia la imbunatatirea doctrinei actuale?

   Consideram ca lucrarea de fata se particularizeaza prin cateva trasaturi rezultate indeosebi din experienta indelungata a autorilor. Astfel, pornind de la constatarea facuta la prelegeri ca, dupa prezentarea continutului normativ al infractiuni, unii studenti nu-si pot reprezenta nicidecum aspectele practice ale acesteia, am redat o speta din practica judiciara, iar acolo unde asemenea fapte nu au existat, am redat un exemplu imaginar. In explicatiile ulterioare asupra continutului infractiunii, studentii pot face apoi corelatii si asociatii atat cu privire la aspectele teoretice cat si a celor practice.

   Am pornit de la ideea, subliniata de altfel in doctrina ca, desi in sistemul juridic romanesc jurisprudenta nu creeaza reguli de drept, ea le determina deseori si le exprima in modul cel mai sintetic.

   In elaborarea cursului "Drept penal, partea speciala" am tinut seama nu numai de lucrarile juridice fundamentale -tratatele propriu-zise - in materia dreptului penal, partea speciala, elaborate in principal la Institutul de Cercetari Juridice, ci de toate cursurile aparute pana in prezent, uneori de  autori mai putin cunoscuti, dar nu mai putin valorosi. In acelasi timp, am consultat ultimele lucrari aparute in aceasta materie in Franta (indeosebi dupa adoptarea noului Cod penal din 1994), Italia, Spania, Elvetia, Germania, in ideea de a oferi studentilor surse actuale de informare si documentare in materia partii speciale a dreptului penal si de a-i obisnui cu tendinta existenta in Europa, de unificare comunitara a institutiilor de drept penal.

  Am considerat necesar sa incheiem examinarea continutului unei infractiuni cu precizari privind unele aspecte generale referitoare la plangerea prealabila sau urmarirea din oficiu, dupa regulile stabilite in Codul de procedura penala.

   Am renuntat - pe cat a fost posibil - la teoretizarile excesive, fara a scadea continutul stiintific al cursului, pornind de la ideea ca majoritatea studentilor se pregatesc pentru a actiona pe taramul practicii judiciare si al aplicarii normelor de drept.

   In final, am considerat de datoria noastra sa facem unele propuneri de lege ferenda. Primind aceste semnale, studentii vor putea sa urmareasca discutiile parlamentare, sa-si confrunte propriile lor opinii cu cele rezultate din aceste dezbateri, pentru a intelege mai bine originea, evolutia si esenta unor institutii ale dreptului penal.

   Totodata, ne-am preocupat de impactul produs in practica judiciara de unele solutii adoptate de Curtea Constitutionala si unele hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, subliniind necesitatea modificarii continutului normativ al infractiunilor vizate cu spiritul acestor hotarari.

   Prin intregul sau continut, cursul "Drept penal, partea speciala" are menirea de a contribui la intelegerea si aplicarea corecta a dispozitiilor partii speciale a dreptului penal, la interpretarea lor unitara, la gasirea solutiilor corespunzatoare pentru diversele situatii care inevitabil apar in practica judiciara.


Autorii

Detalii tehnice
Data Aparitiei 16 nov. 2011
Categorie generala Tratate
Numar Pagini 960
Format Carte cartonata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Ocrotirea penala a vietii intime a persoanei
Indisponibila
Imagine Curs de drept civil. Succesiuni

Curs de drept civil. Succesiuni

conform Noului Cod civil
37,57 lei 33,81 lei
De acelasi Autor
Indisponibila
Noul Cod penal comentat. Partea speciala - ed. a 3-a - Pascu, Dobrinoiu

Noul Cod penal comentat. Partea speciala. Editia a 3-a

editia a 3-a revazuta si adaugita
199,00 lei 179,10 lei
Indisponibila
Imagine Noul Cod penal comentat. Partea speciala

Noul Cod penal comentat. Partea speciala

editia a 2-a revazuta si adaugita
199,00 lei 179,10 lei
Din aceeasi Categorie

Tratat de drept penal

Volumul I. Introducere in dreptul penal. Aplicarea legii penale
79,00 lei 71,10 lei