Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 7-8/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul 7-8, corespunzator lunilor iulie si august, al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorialul privind introducerea cotei reduse de TVA pentru paine: „Pana la urma mult asteptata masura de reducere a TVA la paine (paine, grau si faina) incepe sa prinda contur.  Teoretic, vom asista la o reducere a pretului painii cu aproximativ 12%. Daca luam in calcul si scaderea pretului la grau, reducerea ar trebui sa fie si mai mare.  Sunt create astfel premisele pentru ca masura reducerii TVA-ului sa isi atinga scopul social si sa fie un imbold pentru reducerea evaziunii fiscale in domeniu.”

Rubrica Info curier cuprinde:
• legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 1-31 iulie 2013
• Agenda obligatiilor fiscale pe lunile august si septembrie
• Ghidul ANAF privind declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri precum si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri
In cadrul rubricii Dialoguri Dan Schwartz (Managing Partner, RSMScot) raspunde la cateva intrebari privind impactul introducerii cotei reduse de TVA la paine asupra reducerii evaziunii fiscale din acest sector, precum si al masurilor adiacente introduse de Guvern: cresterea accizei la alcool si introducerea de noi accize noi pentru bunurile de lux.
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) studiaza modalitatea de calcul a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor obtinute de persoanele fizice din activitati agricole, concentrandu-se pe stabilirea acestora pe baza normelor de venit.
• Impozite directe
- articolul semnat de Elena Gavrilescu (consultant, Tax Advisory, Mazars) priveste noile prevederi legate de tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoane fizice nerezidente sau persoane fizice rezidente care au incheiate contracte de munca cu angajatori nerezidenti, care au menirea de a armoniza situatia persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si de a clarifica obligatiile fiscale pe care acestia le au pe teritoriul tarii.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Iuliana Cirlig (Senior Tax Consultant, Musat & Asociatii) arata ca una dintre solutiile care vin in ajutorul contribuabililor care se confrunta cu probleme de finantare, in lipsa unui suport imediat sustinut de piata bancara, o reprezinta cesiunea de creante, acest mecanism de finantare fiind usor de implementat in vederea satisfacerii necesitatilor de cash-flow a societatilor, presupunand un efort minim, dintr-o perspectiva juridica.
- articolul semnat de Bogdan Costea (Tax Partner, Viboal FindEx) analizeaza regimul TVA aplicabil de catre un comerciant persoana impozabila care importa energie electrica in Romania si pe care o revinde ulterior catre alti comercianti persoane impozabile din Romania.
• Fiscalitate internationala
- articolul semnat de Cosmin Serbanescu (conf. univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti) priveste impozitarea avantajelor persoanelor fizice in context international, aratand ca avantajele, indiferent de forma in care se acorda angajatilor, au un puternic impact in ceea ce priveste fidelizarea lor si nu poate fi omis faptul ca pot reprezenta si solutii viabile din punctul de vedere al angajatorului.
- articolul semnat de Emanuela Matei (cercetator in stiinte juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Lund, Suedia) subliniaza ca in lipsa unor masuri de unificare sau de armonizare adoptate de Uniune, statele membre pastreaza competenta de a defini, pe cale conventionala sau unilaterala, criteriile de repartizare a competentelor lor fiscale, in special in scopul de a elimina dubla impunere.
- articolul semnat de Medeea Popescu si Daniel Jinga (consultanti, Servicii Fiscale, KPMG Tax) analizeaza impactul fiscal cu care detasatii si companiile se pot confrunta chiar si dupa incetarea unei detasari si a incetarii raporturilor de munca, concluzionand ca o planificare corecta din punct de vedere fiscal trebuie sa ia in considerare toate posibilele implicatii ale detasarii pentru a evita riscurile atat la nivelul companiei, cat si la nivelul angajatilor.
• Opinii
- articolul semnat de Dragos Cabat (Managing Partner RisCo.ro) trateaza problema integrarii rapide la nivel european, atragand atentia asupra faptului ca o integrare fiscala ar insemna saracirea crunta a unei importante parti din populatia Europei, ceea ce ar duce si la probleme si instabilitate sociala accentuata.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta doua hotarari ale ICCJ privind suspendarea solutionarii contestatiei fiscale formulate impotriva unei decizii de impunere si nesolutionarea in termen a cererii de plata a dobanzilor pentru sumele nedatorate care nu au fost restituite in termenul legal.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 18 iulie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in procedura AES-3C Maritza East 1 EOOD impotriva Direktor na Direktsia „Obzhalvane i upravlenie na izpalnenieto” pri Tsentralno upravlenie na Natsionalnata agentsia za prihodite, Plovdiv; hotararea din 18 iulie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in procedura Fiscale eenheid PPG Holdings BV cs te Hoogezand impotriva Inspecteur van de Belastingdienst/Noord/kantoor Groningen; hotararea din 4 iulie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in procedura Argenta Spaarbank NV impotriva Belgische Staat.
In cadrul rubricii Conferinte Ioan Lazar (lector univ. dr., Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lector corespondent INPPA, avocat Baroul Alba) prezinta un raport privind activitatea didactica si de cercetare a Institutului de Drept Fiscal Austriac si International al Universitatii Economice din Viena pentru perioada iulie - octombrie 2013.
Rubrica Ghid fiscal raspunde in acest numar la intrebarea cum se procedeaza in cazul facturilor omise la inregistrare in exercitii financiare precedente.

Detalii tehnice
Data aparitiei26 aug. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini68
Tip copertaRevista