Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Contraventia de mediu

ISBN/ISSN: 978-606-39-0139-3
Pret de coperta: 40,00 RON
40,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Utila deopotriva cercetarii stiintifice si activitatii practice, avand caracter monografic, lucrarea vizeaza stabilirea naturii raspunderii contraventionale si rolul acesteia in dreptul mediului, prin definirea si delimitarea contraventiei de mediu, prezentarea modului sau de reglementare si a particularitatilor, cu referire la obiect si subiecte. Sunt identificate sanctiunile contraventionale si este analizat modul in care acestea raspund specificului de mediu, iar partea cu un important accent practic a lucrarii cuprinde o prezentare analitica a contraventiilor stabilite la o serie de factori de mediu si domenii de activitate, ceea ce permite identificarea unor caracteristici ale raspunderii contraventionale in dreptul mediului si realizarea unor propuneri de lege ferenda, in scopul eficientizarii acestei forme de raspundere.

"De pe la jumatatea secolului trecut, problemele legate de mediu au inceput sa ocupe un loc central in dezbaterile sociale. In acest context, implicarea reglementarii juridice a fost revendicata cu persuasiune. In ultimii ani, politicile publice au devenit de neconceput fara angajarea problemei raspunderii pentru daunele aduse mediului.

In „Contraventia de mediu”, Gabriel Manu sintetizeaza, din perspectiva modului actual de abordare, raportul complex dintre conceptul de raspundere si cel de mediu. El formuleaza un raspuns nuantat la intrebarea daca mediul este „subiect” sau „obiect” de drept si subliniaza avantajele si dezavantajele deplasarii socializarii raspunderii catre colectivitate. Pe de o parte, consecintele daunelor sunt mai usor de suportat de catre cetateni in mod colectiv, pe de alta parte, socializarea favorizeaza iresponsabilitatea.

Cum mediul presupune serioase interdependente care genereaza convergente intre diferite discipline ale sistemului de drept, G. Manu da coerenta demersului sau printr-o duala abordarea exegetica: (i) incorporeaza tema lucrarii dreptului administrativ atunci cand analizeaza natura formei de raspundere si (ii) dreptului mediului atunci cand identifica valorile sociale ocrotite de normele contraventionale supuse analizei."

Cristian ROBU-CORCAN

Detalii tehnice
Data aparitiei23 oct. 2017
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini290
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Gabriel Manu
Indisponibila
Jurisprudenta contraventionala de mediu - Gabriel Manu
Indisponibila
Drept administrativ - Gabriel Manu