Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Codul muncii - comentat

ISBN/ISSN: 978-606-673-909-2
Pret de coperta: 70,00 RON
70,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Considerentele principale care au stat la baza elaborarii prezentei lucrari, Codul muncii comentat, au la baza interactiunea economiei si institutiilor publice romanesti cu economiile si institutiile europene sau ale altor state (in special a celor din Uniunea Europeana) care a condus la remodelarea raporturilor de munca si de serviciu, la cresterea diversitatii fortei de munca, a drepturilor ce este necesar a fi aparate si a obligatiilor care se impun a fi respectate.

Dinamica activitatii societatilor, determinata de evolutiile economice, sociale si tehnologice, a impus interventii repetate ale legiuitorului si, implicit, noi abordari sau nuantari jurisprudentiale si doctrinare ale reglementarilor dreptului muncii.

Codul muncii comentat este elaborata prin prisma legislatiei interne si europene actualizate, in acord cu noile realitati faptice, cu practica judecatoreasca la zi a Curtilor de Apel, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, in special, cu deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale.

Sub aspect legislativ, comentariile au in vedere ultimele modificari aduse de Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, prin care, incepand cu 12 august 2016, s-a introdus un nou caz de suspendare a contractului individual de munca la initiativa salariatului, precum si dreptul la acordarea de timp liber salariatului care a adoptat un minor.

Prezenta lucrare, Codul muncii comentat, are in vedere:
- Decizia Curtii Constitutionale nr. 261/2016 prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile privind suspendarea contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare a salariatului;
- Decizia nr. 2/2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie referitoare la examinarea recursului in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava cu privire la interpretarea si aplicarea unitara a legii in ce priveste calitatea procesuala pasiva in cauzele privind reconstituirea vechimii in munca/constatarea incadrarii activitatii desfasurate in grupele I si/sau a II-a de munca, in situatia in care fostul angajator nu mai exista;
- Decizia Curtii Constitutionale nr. 814/2015 prin au fost declarate neconstitutionale dispozitiile privind interzicerea de a concedia persoanele care ocupa functii eligibile intr-un organism sindical, in cazurile in care concedierea nu are legatura cu activitatea sindicala.

In anexe, sunt cuprinse principalele acte normative care completeaza dispozitiile Codului muncii si care au suferit modificari in ultima vreme:
- Legea nr. 62/2011 a dialogului social, actualizata prin Legea nr. 1/2016;
- Legea nr. 319/2006 securitatii si sanatatii in munca;
- Hotararea de Guvern nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor;
- Hotararea de Guvern nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier;
- Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, prin care a fost introdus concediul de acomodare.
De asemenea, sunt abordate si posibilele modificari care vor fi aduse Codului muncii, prin introducerea telemuncii, dreptul pensionarilor si somerilor de a adera la sindicate si altele.

Cu experienta in consultanta si litigii de munca, autorul, avocat Marius-Catalin Predut, se pozitioneaza echidistant fata de toate punctele de interes din sfera dreptului muncii si abordeaza riguros o arie larga de probleme si ipoteze, practice sau teoretice, care apar in interpretarea si aplicarea legislatiei muncii si asigurarilor sociale. Astfel, prin analiza temeinica a fiecarui articol, prezenta lucrare reflecta cu obiectivism si acuratete schimbarile structurale si functionale ale societatilor si este un instrument de lucru util atat studentilor si practicienilor (avocati, juristi, magistrati, consilieri juridici si de resurse umane), cat si angajatorilor si lucratorilor.

Detalii tehnice
Data aparitiei14 nov. 2016
Categorie generalaCoduri si legi comentate
Numar pagini662
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Codul Insolventei. Comentarii si explicatii - Adam

Codul Insolventei. Comentarii si explicatii

Titlul II. Procedura insolventei (art. 1-5, 38-196, 197-203)
189,00 RON
Indisponibila
Ordonanta presedintiala in materie civila -Roxana Stanciu

Ordonanta presedintiala in materie civila. Practica judiciara

Practica judiciara potrivit noului Cod de procedura civila
65,00 RON
Indisponibila
Imagine Concedierea. Teorie si jurisprudenta

Concedierea. Teorie si jurisprudenta

editia a 2-a, revazuta si adaugita
64,00 RON 64,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Marius-Catalin Predut
Indisponibila
Codul muncii - comentat. Editia a 2-a - Marius-Catalin Predut

Codul muncii - comentat. Editia a 2-a

Protectia datelor personale. Telemunca, munca virtuala si alte forme de munca
109,00 RON