Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 2/2022

ISBN/ISSN: 2601-5730_02_2022
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

La pas cu noile evenimente si sub aceeasi nota futurista Cluj Tax Forum Journal nr. 2/2022 ne aduce, deopotriva, vesti din cele doua realitati alternative ale anului 2022: COVID 19 si Conflictul militar din Ucraina
● Sub deviza noi realitati – noi taxe vom afla ce este windfall tax (impozit pe profitul excesiv) si one-off tax.
● Ne vom intreba daca un robot e dator sau nu sa plateasca impozite si vom vedea ce posibilitati de actiune are legiuitorul fiscal spaniol pentru a minimiza efectele negative ale procesului de robotizare.
● Vom continua sa invatam lucruri noi despre persoana impozabila – de data aceasta cu o privire atenta a situatiei comerciantilor de bunuri second-hand.
● Vom lua la cunostinta despre masurile generale adoptate la nivel unional in vederea combaterii efectelor pandemiei si asigurarea minimizarii efectelor economice ale pandemiei, cu accent special pus pe masurile de ajutor de stat adoptate in UE si in Romania.
● Ca noutati fiscale: ● OCDE furnizeaza asistenta tehnica detaliata pentru reguli-model ale Pilonului Doi in vederea unui impozit global minim de 15% ● TVA pentru e-commerce: Comisia face un pas suplimentar in lupta impotriva fraudei ● Impozitarea muncii part-time la nivelul OCDE ● Noile reguli TVA privind cumparaturile online au adus venituri semnificative pentru Statele Membre in primele 6 luni de aplicare.
Recenzia acestui numar (a unei lucrari care nu este neaparat o carte de drept, ci un ghid practic cu privire la anumite elemente juridice si fiscale esentiale) ne aduce din nou in lumea nomazilor digitali, oferindu-ne posibilitatea – intr-o abordare moderna asupra unor institutii si concepte clasice – de a afla mai multe detalii atat despre mobilitatea persoanelor care ar dori sa inceapa o noua viata, intr-o noua jurisdictie, cat si despre elemente precum posibilitati de optimizare fiscala sau investitii inteligente.
● Rubrica de consultanta fiscala abordeaza facilitatile fiscale acordate pentru consolidarea capitalurilor proprii. Fundament: O.U.G. nr. 153/2020 – un sprijin real pentru companii in asigurarea de resurse financiare suplimentare, reducerea sarcinii fiscale, stimularea si dezvoltarea capitalului si a competitivitatii.

Ca noutate, din acest numar, alaturi de rubricile deja obisnuite de jurisprudenta in materie fiscala (cea din repertoriul C.J.U.E. si cea desprinsa din repertoriul instantelor interne) vom regasi si o rubrica de jurisprudenta istorica a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in care vor fi selectate, rezumate si comentate spete „celebre”, fundamentale pentru o buna in intelegere a materiei (in acest numar, cauza C-175/88, Klaus Biehl v. Administration des contributions).

 

Cuprins

Editorial
Cosmin Flavius COSTAS/ Impozitarea profiturilor excesive
Noutati fiscale
OCDE furnizeaza asistenta tehnica detaliata pentru reguli-model ale Pilonului Doi in vederea unui impozit global minim de 15%

Marta González APARICIO/ Robotii si impozitarea: actiuni posibile in sistemul fiscal spaniol
Natalia SVIDCHI/ Controverse privind notiunea de „persoana impozabila”. Situatia comerciantilor de bunuri second-hand
Carlos Carbajo NOGAL/ Amnistia fiscala in Spania
Kriszta PORTIK/ Aplicarea dreptului Uniunii Europene in contextul pandemiei COVID-19 (I)

 SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
MARTIE – APRILIE 2022
Cosmin Flavius COSTAS
 REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA
IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE
A UNIUNII EUROPENE
MARTIE – APRILIE 2022
Alexandra Maria POP
 JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – cauza C-175/88, Klaus Biehl v. Administration des contributions
Laura LÁZÁR

 CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Facilitati fiscale pentru consolidarea capitalurilor proprii

RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS/ Nomad Capitalist, ed. a II-a, Ed. Nomad Book, Londra, 2021 – A. Henderson

Detalii tehnice
Data aparitiei29 sept. 2022
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini68