Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Revista de drept comercial, Nr. 1/2011

ISBN/ISSN: 1220-8515
Editura: Lumina Lex
40,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

 

In Revista de drept comercial sunt tratate cele mai actuale probleme care intereseaza domeniul comercial, de catre distinsi profesori universitari, magistrati, avocati, specialisti.

Veti gasi:
*PROBLEME privind:dreptul comercial; dreptul comertului international; dreptul fiscal;dreptul afacerilor; dreptul bancar; dreptul maritim;
*JURISPRUDENTA COMERCIALA romana si straina, comentata si necomentata;
*MEDALIOANE deosebit de interesante privind domeniul comercial, piata, viata judiciara etc.;
*BIBLIOGRAFIE in care sunt prezentate succint lucrari juridice;
*RECENZII, simpozioane, varia;
*LEGISLATIE.

Cu o aparitie neintrerupta de 20 ani, Revista de drept comercial este in prezent cea mai prestigioasa si solicitata puiblicatie de drept comercial din Romania.

CUPRINS

LEGISLATIE - GARDA FINANCIARA
ORDIN Nr. 1.468 din 12 februarie 2010 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare (Publicat in M.Of. nr. 115 din 19 februarie 2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA
Dr. Emanuel Albu – judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
— Societate comerciala. Taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. Litigiu. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 4343 din 14 octombrie 2010)
— Societate comerciala. Contraventia prevazuta la art. 276 alin.(1) lit.e) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Plangere contraventionala. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 4006 din 30 septembrie 2010)
— Societate comerciala. Contract de grant. Proces-verbal de constatare a unor cheltuieli neeligibile. Natura juridica a acestuia. Litigiu. Instanta competenta. Criterii (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 3998 din 30 septembrie 2010)
— Federatia Romana de Fotbal. Decizie a comisiei de recurs. Natura juridica. Instanta competenta (I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 3659 din 16 septembrie 2010)

JURISPRUDENTA COMERCIALA COMENTATA A CURTII DE APEL TIMISOARA
Csaba Bela Nasz, judecator la Curtea de Apel Timisoara
— Hotararea adunarii generale a asociatilor. Conditii de convocare. Excluderea unui asociat. Consecinte (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 169 din 3 noiembrie 2009, C.B.N.)
— Procedura insolventei. Desemnarea administratorului/ lichidatorului judiciar provizoriu. Conditii (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 1031 din 29 septembrie 2009, C.B.N.)
— Somatie de plata. Contestatie la executare. Aparari de fond. Competenta (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 836 din 16 iunie 2009, C.B.N.)
— Contestatie in anulare promovata de o terta persoana. Inadmisibilitate (Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, decizia civila nr. 1458 din 10 noiembrie 2009, C.B.N.)

JURISPRUDENTA
— Vanzare-cumparare. Lipsa unui contract propriu-zis. Emiterea facturii cu mentiunea de plata de penalitati de intarziere, urmata de executare prin predarea-preluarea marfii facturate configureaza natura contractuala a raporturilor dintre parti, dar numai cu privire la pret iar nu si la penalitati (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comercialA, dec. nr. 656 din 19 februarie 2004. Extras)
— Penalitati de intarziere (art. 1066 si urm. C.civ.). Nu se pot acorda in cazul unui contract expirat chiar dacA prestatiile prevazute in acest contract au continuat (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comercialA, dec. nr. 660 din 19 februarie 2004. Extras)
— Dobanzi comerciale. Curg de drept in baza art.43 C. com. Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior intrarii lui in vigoare. Conditiile specifice motivului de anulare prevazut de art. 304 pct. 10 C. pr. civ. (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 662 din 19 februarie 2004)
— Citare. Schimbarea domiciliului/ sediului uneia dintre parti in cursul judecatii trebuie adusa la cunostinta instantei si partii potrivnice sub sanctiunea neluarii ei in seama (art.98 C.pr.civ.). Citarea prin publicitate (art. 95 C.pr.civ.) (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1367 din 20 aprilie 2004)
— Autoritate de lucru judecat (art.1201 C.civ.). Opereaza fata de parata chiar daca in cauza au mai figurat si alte parate. Obligatia vanzatorului de garantie pentru evictiune (art.1348 C.civ.) (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1539 din 28 aprilie 2004. Extras)
— Revizuire. Hotarari definitive potrivnice date in una si aceeasi cauza, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Cererea de intoarcere a executarii excede examinarea ei in calea de atac extraordinara a revizuirii (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 1885 din 26 mai 2004. Extras)
— Disjungere intre capatul de cerere privind nulitatea absoluta a unor clauze ale actului constitutiv al societatii parate si capatul de cerere privind nulitatea absoluta a hotararii AGA, ca act subsecvent. IncAlcarea art. 17 C.pr.civ. Nu se poate lua act de renuntare la insusi dreptul pretins privitor la nulitatea absoluta a hotararii AGA cata vreme judecarea acestui capat de cerere a fost disjunsa iar cauza a fost trimisa spre rejudecare (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 2042 din 9 iunie 2004)
— Transport interna¡ional feroviar de marfuri. C.I.M. Raspunderea partilor se stabileste potrivit acestei reglementari speciale. Inlaturarea aplicarii art.998 C. civ. (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 2193 din 22 iunie 2004)
— Recunoasterea unei hotarari straine. Conditii (art. 167-168 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 48 din 14 ianuarie 2004)
— Reclamantul care, in caz de neplata a marfii livrate, nu a recurs la garantie (chiar daca era o garantie nebancara) se afla in culpa in raport cu una dintre dispozitiile contractului, astfel ca cererea sa de acordare de dobanzi comerciale este neintemeiata (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 52 din 14 ianuarie 2004)
— Contractele de credit bancar, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantArii creditului bancar, au valoare de titluri executorii (art. 56 alin. 2 din Legea bancara nr. 58/1998). Calificarea exacta a unui contract de asociere in participatiune si a unui contract de fidejusiune (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, dec. nr. 84 din 15 ianuarie 2004)

DOCTRINA – (studii, comentarii, note) –
Profesor univ. dr. Maricica Stoica, A.S.E. Bucuresti
Avocat drd. Cristina Elena Oprea
Metodologia auditului performantei (III)
Dr. Alexandru Bleoanca, Judecator – Judecatoria Galati
Incheierea contractului in forma electronica. Oferta de a contracta (I)
Drd. Camelia Dinu, Judecator - Judecatoria Ramnicu Valcea
Acceptiunea economica a asigurarii: activitatea de asigurare (I)
Vasile Patulea
Practica judiciara europeana in domeniul ajutoarelor de stat sub forma avantajelor fiscale

Detalii tehnice
Data aparitiei14 ian. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini192
Tip copertaCarte brosata