Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Eficienta sistemului responsabilitatii penale

ISBN/ISSN: 978-606-18-0506-8
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 37,90 RON
37,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Eficienta sistemului responsabilitatii penale isi propune sa ofere o grila de analiza a raporturilor potential conflictuale dintre libertatea individuala si siguranta persoanei, pornind de la ideea fundamentala ca cel care pune siguranta inaintea libertatii nu o merita pe nici una. Utilizarea mijloacelor dreptului penal intr-o societate liberala este limitata, iar eficienta acestora poate fi problematica. Tema ne provoaca sa lamurim cadrul conceptual principial al eficientei responsabilitatii penale, in contextul unor coduri noi, penal si de procedura penala, care pretind o schimbare de filosofie penala, si intr-o conjunctura sociala si politica, in care teama de coruptie sau terorism induce ideea ca eficienta sistemului poate fi obtinuta doar prin limitarea libertatii.

Eficienta sistemului responsabilitatii penale este prima lucrare publicata in Romania care analizeaza exclusiv problema eficientei sistemului responsabilitatii penale din perspectiva transdisciplinara, prin raportare la teoria generala a dreptului, filozofia dreptului, dreptul penal, drept procesual penal si drept constitutional – urmarindu-se pe parcursul intregului studiu raspunsul la intrebarile:
•    „Despre ce eficienta este vorba?”
•    „Eficienta pentru cine?”
•    „Eficienta, dar in ce mod?”

Din cuprins:
•    Conditiile raspunderii penale
•    Responsabilitatea penala
•    Limitele incriminarii
•    Sistemul raspunderii penale
•    Pedeapsa pecuniara
•    Procedura de tip plea bargain
•    Recunoasterea vinovatiei
•    Valoarea liberala a vietii private in lupta cu legile „Big Brother”

Puncte forte:
•    abordare transdisciplinara
•    ample referinte bibliografice
•    analiza modului de elaborare a politicii penale a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala
•    actualitatea problemelor ridicate cu privire la metodologia elaborarii politicii penale actuale in Romania.

Cuvintele autorului despre lucrare:

Actualitatea studiului despre responsabilitate si raspundere penala se datoreaza, in primul rand, rupturii care s-a produs, la un anumit nivel al constiintei sociale si individuale, intre libertate si responsabilitate. Apoi, nevoia de securitate juridica a persoanelor a determinat raportarea la raspunderea penala prin intermediul cerintei de eficienta. De ce este nevoie sa ne intrebam asupra problemei raspunderii penale, in conditiile in care legislatiile penale ale statelor par sa fi surprins deja toate aspectele pe care aceasta le implica? Raspunsul la aceasta intrebare se fundamenteaza pe faptul ca s-a produs o mutatie importanta a modului in care statul intervine si incrimineaza comportamentele, precum si a felului in care indivizii se raporteaza la actiunile semenilor lor si la interventia statala.

Recomandare editoriala
Pentru o interpretare complexa a politicii penale si libertatii individuale, a se vedea lucrarea "Politica penala si libertatea individuala. Studiu comparativ in dreptul roman si elvetian"
 
 
Despre autor
Madalina-Cristina Danisor este doctor in drept, asistent universitar in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova si asistent de cercetare la Facultatea de Drept a Universitatii din Fribourg, Elvetia.

Detalii tehnice
Data aparitiei17 dec. 2015
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini278
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Regula exclusiunii - Botic

Regula exclusiunii

Excluderea probelor obtinute nelegal in procesul penal
25,00 RON 25,00 RON
DE ACELASI AUTOR - Madalina-Cristina Danisor