Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 1/2021

ISBN/ISSN: 2601-5730_01_2021
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Zoom pe impozit sau impozit pe Zoom? Cu aceasta discutie despre provocari in fiscalitate aduse de schimbarile profunde din ultimul an pe piata muncii deschidem cel de-al IV-lea volum Cluj Tax Forum Journal.
    In selectia acestui prim numar (Cluj Tax Forum Journal nr. 1/2021) sunt abordate elemente de interes precum:
Evolutii recente la nivel fiscal din Uniunea Europeana si din lumea fiscalitatii internationale (in cadrul rubricii Noutati fiscale):
    ● OCDE. Apel pentru limitarea activitatii profesionistilor care faciliteaza evaziunea fiscala si alte infractiuni financiare;
    ● Post-Brexit. Acordul de Comert si Cooperare;
    ● Portalul electronic REX devine operational;
    ● Suedia intensifica verificarile privind comertul electronic si declararea veniturilor din chirii.
Grupul fiscal. Abordat intr-un studiu consistent dedicat viitorului impozitarii beneficiilor societatilor, in contextul consolidarii fiscale, cu propuneri de reglementare imediata la nivel national.
Evaziunea fiscala. Poate exista evaziunea fiscala de la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 in cazul taxei pe valoarea adaugata? Dupa mai bine de 15 ani de la reglementarea acestei infractiuni, in acest articol se ridica dubii extrem de serioase cu privire la posibilitatea (tehnica, fiscala, contabila) de savarsire a infractiunii prevazute de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 in cazul TVA. O contributie cu atat mai interesanta cu cat, recent, Curtea de Apel Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate exact pe aceasta tema.
Decizia nr. 21/2020 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intr-un articol (ENG) aflam cum aceasta decizie ridica deja probleme, existand incertitudine cu privire la faptul daca exista cu adevarat protectie in fata inspectiilor fiscale care vizeaza baza de impunere constituita in 2015.
Taxare verde. Cu ochii deschisi spre ceea ce inseamna fiscalitatea la nivel european, acest numar cuprinde si un material (ENG) cu privire la o noua contributie de mediu aplicabila ambalajelor din plastic care nu pot fi reutilizate. Este prezentata o noua reglementare fiscala care se doreste a fi implementata de Guvernul Spaniei. Noua taxa are drept particularitate faptul ca este clasificata in asa-numita zona a „taxarii verzi”. In cuprinsul articolului sunt analizate aspecte precum elementele esentiale ale taxei, procedura parlamentara de adoptare, dar si avantajele si dezavantajele reglementarii. In plus si sub forma unei legaturi cu subiectul principal, vor fi oferite explicatii referitoare la emergenta impozitarii de mediu si reglementarea constitutionala a protectiei mediului.
Ne bis in idem. Din rubricile de jurisprudenta din acest numar retinem alegerile si comentariile editorului (Cosmin Flavius Costas) din jurisprudenta nationala:
    ● C.A. Oradea sent. nr. 117/CA/5.11.2020 – o aplicare a principiului ne bis in idem, a hotararii C.E.D.O. din cauza Lungu si altii c. Romania (2014) si o valorizare a autoritatii de lucru judecat a unei solutii in materie penala, cu consecinta anularii in intregime a unei decizii de impunere.
    ● Tribunalului Bucuresti, Incheierea din 19 decembrie 2019, respectiv sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza C-81/20 – in sensul unui trend european, intrebarile propuse de Tribunalul Bucuresti ridica problema compatibilitatii procedurilor penale si fiscale din Romania cu principiul securitatii juridice si cu principiul ne bis in idem.
    – Tichete-cadou. In rubrica Consultanta fiscala, sustinuta de BDO Romania, este prezentat un studiu comprehensiv asupra unei probleme de maxim interes – tichetele-cadou, cu regimul lor fiscal si semnele de intrebare inerente.
    – Prescriptia in materie fiscala. Recenzia din acest numar este dedicata unei lucrari (La prescripción de la deuda tributaria, Marta González Aparicio, Ed. Tirant Lo Blanch, Valencia, 2020) pe tema prescriptiei in materie fiscala, ce valorizeaza teza de doctorat sustinuta in anul 2020 la Facultatea de Drept a Universitatii din Leon (Spania) de catre autoare.

EDITORIAL
Cosmin Flavius COSTAS/ Zoom pe impozit sau impozit pe Zoom?
NOUTATI FISCALE
OCDE: Apel pentru limitarea activitatii profesionistilor care faciliteaza evaziunea fiscala si alte infractiuni financiare
ARTICOLE
Mihaela TOFAN/ Grupul fiscal integrat pentru impozitarea profitului: de la exemplul bunelor practici europene la propunerea de lege ferenda
Mary-Elsa PARVAN/ Poate exista evaziunea fiscala de la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 in cazul taxei pe valoarea adaugata?
Irina GALIS/ Suntem cu adevarat la adapost de inspectiile fiscale care vizeaza baza de impunere constituita in 2015? Decizia obligatorie nr. 21/2020 pronuntata de Inalta Curte de Casatie ridica probleme (articol in limba engleza)
Daniel Blanco NUNEZ/ O noua realitate fiscala in Spania: taxa pe ambalajele de plastic ce nu pot fi reutilizate (articol in limba engleza)

SINTEZA JURISPRUDENTA
FISCALA NATIONALA
IANUARIE – FEBRUARIE 2021
Cosmin Flavius COSTAS
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE
JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
IANUARIE – FEBRUARIE 2021
Alexandra-Maria MURESAN
CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Regimul fiscal al tichetelor-cadou acordate tertilor
RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS/ La prescripción de la deuda tributaria, Ed. Tirant Lo Blanch, Valencia, 2020 – Marta González Aparicio

EDITORIAL

Cosmin Flavius COSTAS / Zoom pe impozit sau impozit pe Zoom?

NOUTATI FISCALE

OCDE: Apel pentru limitarea activitatii profesionistilor care faciliteaza evaziunea fiscala si alte infractiuni financiare 

ARTICOLE

Mihaela TOFAN / Grupul fiscal integrat pentru impozitarea profitului: de la exemplul bunelor practici europene la propunerea de lege ferenda 

Mary-Elsa PARVAN / Poate exista evaziunea fiscala de la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 in cazul taxei pe valoarea adaugata? 

Irina GALIS / Suntem cu adevarat la adapost de inspectiile fiscale care vizeaza baza de impunere constituita in 2015? Decizia obligatorie nr. 21/2020 pronuntata de Inalta Curte de Casatie ridica probleme

Daniel Blanco NUNEZ / O noua realitate fiscala in Spania: taxa pe ambalajele de plastic ce nu pot fi reutilizate 

SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA IANUARIE – FEBRUARIE 2021

Cosmin Flavius COSTAS

REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE IANUARIE – FEBRUARIE 2021

Alexandra-Maria MURESAN

CONSULTANTA FISCALA 

Sorin ROMAN / Regimul fiscal al tichetelor-cadou acordate tertilor

RECENZII

Cosmin Flavius COSTAS / La prescripción de la deuda tributaria, Ed. Tirant Lo Blanch, Valencia, 2020 – Marta González Aparicio 

Detalii tehnice
Data aparitiei13 iul. 2021
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini68
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata