Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Actiunea colectiva ca mijloc de reparare a prejudiciilor in masa

ISBN/ISSN: 978-606-39-0145-4
Pret de coperta: 75,00 RON
75,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Dezvoltarea tehnologiilor, a productiei si distributiei in masa de bunuri si servicii si a consumerismului a favorizat proliferarea situatiilor in care o fapta ilicita unica sau o serie de fapte ilicite avand o stransa legatura prejudiciaza un numar mare de persoane. In acest context, incercand atat sa ofere victimelor un mecanism adecvat de inlaturare a efectelor negative ale ilicitului, cat si sa previna mai eficient savarsirea unor astfel de fapte pe viitor, tot mai multe state si-au indreptat atentia spre actiunea colectiva, o institutie juridica cu o istorie milenara, care insa a cunoscut dezvoltarea deplina abia in ultimele decenii.

Pornind de la legislatia, doctrina si jurisprudenta din aproape 20 de tari, lucrarea incearca sa ofere o viziune noua, uniforma, asupra problematicii prejudiciilor in masa si asupra impactului pe care acestea il au asupra sistemelor de drept, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic. Totodata, avand ca reper tot dreptul comparat, lucrarea analizeaza in mod exhaustiv actiunea colectiva si modul de functionare a acesteia in contextul prejudiciilor in masa.

Lucrarea Actiunea colectiva ca mijloc de reparare a prejudiciilor in masa este structurata in doua parti. In prima parte, in centrul atentiei se afla prejudiciile in masa. Aceasta parte debuteaza cu o analiza a contextului in care prejudiciile in masa se manifesta. Pe urma, pornind de la sase ipoteze concrete si de la o analiza critica a dreptului comparat, se incearca o conceptualizare uniforma a prejudiciilor in masa prin identificarea elementelor de particularitate ale prejudiciilor in masa fata de prejudiciile clasice. Ulterior este expus impactul prejudiciilor in masa din punct de vedere substantial si procedural si asupra sistemului judiciar.
In cea de-a doua parte atentia se muta asupra actiunii colective ca mijloc de reparare a prejudiciilor in masa. Astfel, dupa identificarea si lamurirea conceptului si expunerea modului in care actiunea colectiva a evoluat istoric si geografic, sunt prezentate principalele forme pe care actiunea colectiva le poate lua. Totodata, dupa alegerea modelului american de actiune colectiva ca model de referinta, este prezentat modul de functionare a acestui mecanism judiciar, cu un accent deosebit asupra procedurii certificarii, a actelor de dispozitie procesuala, a procedurii notificarii, a posibilelor moduri de finantare a actiunii colective si a particularitatilor pe care le presupune solutionarea unei asemenea actiuni. De asemenea, sunt analizate relativ exhaustiv avantajele si dezavantajele utilizarii actiunii colective pentru repararea prejudiciilor in masa. Cea de-a doua parte se termina cu o propunere de lege ferenda in materia actiunilor colective si a prejudiciilor in masa.

Puncte forte
In lipsa unor reglementari, a jurisprudentei sau a doctrinei interne, lucrarea se axeaza in special pe dreptul comparat, facandu-se insa trimitere, de fiecare data cand este cazul, si la dreptul intern. Astfel, au fost avute in vedere sisteme de drept provenite din toate familiile de drept si de pe toate continentele locuite, de la Statele Unite ale Americii si Canada pana la Australia si Indonezia; de la Brazilia si Chile pana la Olanda si Franta. Accentul a fost pus insa pe legislatia, doctrina si jurisprudenta din Statele Unite ale Americii, unde atat prejudiciile in masa, cat si actiunile colective au cunoscut cea mai ampla reflectare. Analiza este una critica, fiind subliniate atat avantajele si dezavantajele unor anumite teorii sau solutii, cat si modul in care acestea ar putea fi adaptate sistemului nostru de drept ori variante alternative apreciate de catre autor mai potrivite.

Lucrarea are la baza o abordare pragmatic-functionalista a prejudiciilor in masa, dar si a actiunilor colective, autorul incercand sa analizeze in mod constant relevanta si impactul practic al anumitor solutii si teorii, fara insa a face abstractie, acolo unde a fost cazul, de fundamentarea teoretica.

Avand in vedere ca atat prejudiciile in masa, cat si actiunile colective reprezinta o noutate in peisajul juridic romanesc, s-a incercat sa se renunte, pe cat posibil, la orice artificiu de limbaj pentru a face informatia cat mai usor de inteles. Lucrarea este una foarte facil de parcurs, iar particularitatile institutiilor sunt usor de decelat, in ciuda complexitatii, uneori ridicate, a acestora.
In fine, in contextul in care la nivel european tot mai multe state au adoptat reglementari in materie, fiind plauzibil ca acest lucru sa se intample si in tara noastra, cunoasterea problematicii prejudiciilor in masa si a actiunilor colective va deveni o necesitate pentru majoritatea practicienilor, iar prezenta lucrare se poate dovedi un excelent punct de pornire.

Lucrarea Actiunea colectiva ca mijloc de reparare a prejudiciilor in masa se adreseaza: practicienilor; teoreticienilor; persoanelor interesate de problematica dreptului comparat in materie.

Detalii tehnice
Data aparitiei20 dec. 2017
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini660
Tip coperta170 x 240 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Ioan Ilies Neamt
Indisponibila
Interviul - Admiterea la INM.  2021 Probele scrise si proba psihologica autor  Laura Cristina Neamt, Ioan Ilies Neamt

Interviul - Admiterea la INM. Editia a 4-a

Probele scrise si proba psihologica. Aplicatii si explicatii psihologice
74,00 RON
Indisponibila
Interviul - Admiterea la INM. Editia a 3-a - Neamt

Interviul - Admiterea la INM. Editia a 3-a

Probele scrise si proba psihologica. Aplicatii si explicatii psihologice
64,00 RON 64,00 RON
Indisponibila
Interviul - Admiterea la INM - Probele scrise si proba psihologica. Aplicatii si explicatii psihologice - Neamt

Interviul - Admiterea la INM. Editia a 2-a

Probele scrise si proba psihologica. Aplicatii si explicatii psihologice
59,00 RON 59,00 RON