Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Octavian Capatana

(*** 1919, Cernauti - ***,***)  

Studiile liceale le-a urmat la Liceul „Costache Negruzzi” din Iasi si „Spiru Haret” din Bucuresti. A continuat cu studii juridice la Universitatea din Bucuresti, (1939-1942), pe care le-a absolvit cu distinctia „unanimitate de bile albe”. A sustinut examenul de doctorat, cu teza Titlul gratuit in actele juridice (1947), obtinand distinctia „unanimitate de bile albe cu elogii”.

Si-a inceput cariera in magistratura (1943), ca judecator la Tribunalul Ilfov, la sectiile civila si comerciala. A fost incadrat notar de stat la Giurgiu. A activat la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei la sectorul de drept international privat, fiind ulterior transferat la Consiliul Legislativ (1972).

A fost profesor asociat al Universitatii Paris I Sorbona, cercetator asociat la Institutul Max Planck, a predat ca profesor asociat la Academia de Drept International de la Haga. Pentru scurt tip a asigurat conducerea Institutului National al Magistraturii. Pentru meritele sale a primit premiul „I.L. Georgescu” al Uniunii Juristilor.

A publicat o serie de lucrari de referinta in domeniul dreptului comercial si al dreptului transporturilor: Regimul persoanelor juridice straine in Romania (1969), Efectele hotararilor judecatoresti in Romania, (1971), Institutii de drept comercial international (coautor, 1973), Litigiul arbitral de comert exterior (1978), Tratat de dreptul comertului international (coautor, 1987) Dreptul concurentei comerciale. Concurenta patologica. Monopolismul (1993), Contractul comercial de transport (1995), Societatile comerciale (1996), Dreptul concurentei comerciale. Concurenta neloiala pe piata interna si internationala (1997), Dreptul transporturilor. Transporturi interne si internationale (1997), Dreptul transporturilor. Partea generala (2000), Publicitatea comerciala (2007).  

Sursa: Dictionarul personalitatilor juridice Romanesti, Editura Hamangiu, 2008