Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul securitatii sociale - Caiet de seminar

ISBN/ISSN: 978-606-8892-37-5
Editura: Solomon
65,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Conflictul social modern presupune existenta unui numar tot mai mare de oameni care traiesc in societatea noastra, dar care nu pot participa la implinirile esentiale ale societatii in care traiesc. Daca in secolele XIX si XX problema sociala consta in conflictul dintre clase, „bogati” si „saraci”, in actualul deceniu, problema sociala se traduce in diferenta dintre cei care sunt „inauntru” (incluziune) sau „afara” (excluziune). Intr-o societate in care munca si locul de munca te defineste, inseamna recunoastere sociala, aceste categorii de persoane defavorizate ajung sa se simta inutili, sa se afle in umbra „societatii muncii”. In consecinta, structura oricarei politici sociale nu poate fi configurata, printre altele, fara construirea si materializarea in fapt a unui sistem de protectie sociala, care sa fie alcatuit dintr-un evantai cat mai larg de masuri privind asigurarile sociale (pensiile, alocatiile de somaj, asigurarile de sanatate, concediile si indemnizatiile de maternitate) si asistenta sociala.

Lucrarea de fata, destinata, in primul rand, studentilor in drept si practicienilor, este un indemn la a cunoaste, la „sa vedem”, si nu la „nu se poate”, si isi propune sa fie un instrument la indemana tuturor celor care doresc sa isi insuseasca si sa inteleaga sistemul drepturilor de asigurari si asistenta sociala nationala. Partea intai reprezinta un material didactic util in pregatirea seminarelor si verificarea cunostintelor dobandite prin intrebarile de tip grila si studiile de caz pe care le contine, contribuind la insusirea terminologiei de specialitate, precum si a bazei si formulelor de calcul specifice dreptului la pensie, indemnizatiei de somaj, indemnizatiilor de incapacitate de munca, de maternitate, de crestere a copilului, a sprijinului acordat familiilor cu mai multi copii, venitului minim de incluziune si protectiei persoanelor cu handicap. Prin partea a II-a, care analizeaza comparativ, sub forma de tabele, drepturile de securitate sociala, si prin partea a III-a, care prezinta, pe institutii, raspunsurile corecte la intrebarile tip grila si studiile de caz, lucrarea urmareste sa ofere cititorilor sai si informatia la zi cu privire la deciziile relevante in materie pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind dovada clara a faptului ca acolo unde exista vointa, exista mereu si o cale.

Prof.univ.dr. Claudia Ana Moarcas

Detalii tehnice
Data aparitiei13 mai 2019
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini472
Tip coperta145x205 mm, Carte brosata
DE ACELASI AUTOR - Claudia-Ana Moarcas
Indisponibila
Dreptul social al Uniunii Europene in practica - Partea a II-a - Claudia Ana Moarcas
Indisponibila
Dreptul social al Uniunii Europene in practica - Partea I - Claudia Ana Moarcas

Dreptul social al Uniunii Europene in practica - Partea I

Conceptul de lucrator. Principiul nediscriminarii. Protectia lucratorilor. Cooperarea transfrontaliera. Modelul social european
60,00 RON 60,00 RON