Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Comentariile Codului civil - Posesia. Uzucapiunea

ISBN/ISSN: 978-606-522-860-3
Editura: Hamangiu
51,06 lei
45,90 lei
Disponibilitate: Aceasta carte este indisponibila si nu poate fi comandata

Dupa publicarea unui prim comentariu, pe articole, al noului Cod civil, Editura Hamangiu inaugureaza o noua serie de comentarii, dedicate tuturor institutiilor din Codul civil. Seria va fi structurata in mai multe volume – cel putin 20, conform proiectului nostru initial – care vor varia ca intindere in functie de complexitatea materiei si de relevanta practica a problemelor analizate.

Sistematizarea pe institutii ofera fiecarei carti avantajul unei relative „independente” fata de celelalte volume din cadrul colectiei si lasa autorilor libertate pentru analiza mai ampla a subiectelor alese.

Linia comuna a intregii serii de comentarii o reprezinta, insa, abordarea practica a subiectelor; toate aceste lucrari sunt gandite spre a servi ca instrumente de lucru pentru judecatori, avocati, notari, consilieri juridici, registratori de carte funciara si celelalte categorii de practicieni ai dreptului.

Demersul privind analiza institutiei posesiei si a efectelor sale (prezumtii, actiuni posesorii, dobandirea fructelor de catre posesor etc.) este construit pe realitatea ca in aceasta materie, in linii mari, noul Cod civil a pastrat conceptia existenta in Codul civil din 1864, cu exceptia notabila a uzucapiunii (tabulara si extratabulara), care se intoarce la reglementarea din Decretul-lege nr 115/1938, specifica sistemului de carte funciara cu efect constitutiv.

Sunt puse in discutie probleme cu privire la care, sub vechea legislatie, nu exista un punct de vedere unitar, cum ar fi momentul producerii efectului constitutiv in cazul uzucapiunii tabulare si extratabulare sau posibilitatea dobandirii dreptului prin uzucapiune (tabulara sau extratabulara) pe calea de aparare (exceptie), in regimul de carte funciara cu efect constitutiv, precum si ultimele modificari ale Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 (dispuse prin Legea nr. 133/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2010) referitoare la inscrierea in cartea funciara a posesiei de fapt, respectiv o noua forma a uzucapiunii cu termen al posesiei de 5 ani, in cazul posesiilor de fapt inscrise in cartea funciara.

Detalii tehnice
Data Aparitiei 01 nov. 2012
Categorie generala Coduri si legi comentate
Numar Pagini 464
Format Carte brosata
De acelasi Autor

Ordonanta de plata in noul cod de procedura civila

practica judiciara comentata
33,72 lei 30,34 lei
Din aceeasi Categorie

Legea nr. 165/2013. Comentariu pe articole

privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania
60,00 lei 54,00 lei