Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Citarea si comunicarea actelor de procedura in procesul civil

ISBN/ISSN: 978-606-27-1406-2
Editura: Hamangiu
55,00 lei
49,50 lei
Disponibilitate: In stoc

Cunoasterea si aplicarea corecta a prevederilor legale in materia citarii si comunicarii actelor de procedura in procesul civil constituie o garantie a respectarii principiului contradictorialitatii si a dreptului la aparare. Principiul contradictorialitatii presupune, in primul rand, ca partile sa cunoasca existenta procesului si termenele de judecata stabilite. Citarea are rolul de a aduce la cunostinta partilor aceste imprejurari. Dreptul la aparare presupune posibilitatea partii de a-si expune punctul de vedere, de a propune probele pe care le apreciaza utile, concludente, de a exercita caile legale de atac. Comunicarea actului de procedura are rolul asigurarii exercitiului deplin al acestui drept.

Lucrarea Citarea si comunicarea actelor de procedura in procesul civil cuprinde un comentariu practic actual al dispozitiilor Codului de procedura civila privitoare la citarea partilor si comunicarea actelor de procedura in procesul civil, aspectele teoretice fiind completate cu exemple si solutii ale practicii judiciare nationale, cu trimiteri la jurisprudenta obligatorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Constitutionale, precum si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In cuprinsul cartii Citarea si comunicarea actelor de procedura in procesul civil regasim aspecte de interes cum ar fi:
•    regula in materia citarii si comunicarii actelor de procedura;
•    exceptiile de la regula generala;
•    cazuri particulare de citare si comunicare a actelor de procedura;
•    consecintele necitarii sau necomunicarii unui act de procedura;
•    modalitatile de citare si comunicare a actelor de procedura;
•    locul citarii;
•    procedura comunicarii actului de procedura;
•    citarea prin publicitate;
•    institutia curatorului special;
•    citarea si comunicarea actelor de procedura unui stat strain;
•    comunicarea directa a actelor de procedura intre avocati sau consilieri juridici;
•    modalitatile de comunicare in materii speciale (in materie fiscala, contraventionala si in procedurile privitoare la insolventa).

Analiza este completata cu o prezentare a dispozitiilor incidente in materia comunicarii in statele membre/nemembre ale Uniunii Europene a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila, respectiv prevederile Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 (aplicabil in prezent) si jurisprudenta relevanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dispozitiile Regulamentului (UE) nr. 2020/1784 (aplicabil incepand cu data de 1 iulie 2022), precum si cele ale Conventiei privind notificarea si comunicarea in strainatate a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala, adoptata la Haga la 15 noiembrie 1965, si ale Legii nr. 189/2003 privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala, republicata.

Detalii tehnice
Data Aparitiei 08 feb. 2021
Categorie generala Studii si monografii
Numar Pagini 304
Format 145x205 mm
Format Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
NOU
Taxele judiciare de timbru si ajutorul public judiciar in procesul civil_Frentiu

Taxele judiciare de timbru si ajutorul public judiciar in procesul civil

O.U.G. nr. 80/2013 si O.U.G. nr. 51/2008 Comentarii, doctrina si jurisprudenta
70,00 lei 63,00 lei