Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Masurile educative aplicabile minorilor infractori

ISBN/ISSN: 978-606-27-2060-5
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 65,00 RON
55,25 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!

Lucrarea Masurile educative aplicabile minorilor infractori este dedicata analizei sanctiunilor aplicabile exclusiv minorilor care au savarsit infractiuni. Aparitia noilor reglementari in materie penala (noul Cod penal si noul Cod de procedura penala) a fost dictata de o noua viziune a legiuitorului penal roman. Acesta a urmarit simplificarea reglementarilor, astfel incat aplicarea lor sa se realizeze mai rapid si facil, dar si transpunerea in sistemul nostru de drept a principiilor adoptate la nivel european si apropierea acestuia de sistemele celorlalte state europene. 

Aceasta noua perspectiva a determinat, printre alte modificari, schimbarea regimului sanctionator al minorilor prin inlaturarea pedepselor si mentinerea exclusiv a masurilor educative. La randul lor, aceste masuri educative au fost regandite, iar in noua legislatie penala au fost introduse masuri noi, de inspiratie preponderent franceza si spaniola. Studiul de fata a debutat in anul 2014 si a continuat in anii urmatori cu o abordare axata atat pe aspecte teoretice, cat si pe exemple si cazuri din practica instantelor nationale. Acestea din urma au avut menirea de a ilustra si evidentia aspecte de drept cu care practica judiciara s-a confruntat, unele dintre ele negasindu-si un raspuns evident in legislatie si literatura juridica.

In cuprinsul lucrarii Masurile educative aplicabile minorilor infractori, in masura in care a fost necesar, au fost facute trimiteri atat la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, cat si la cea a instantei supreme nationale si a instantei constitutionale. Totodata, cartea Masurile educative aplicabile minorilor infractori cuprinde referiri la reglementarea institutiilor de drept in sistemele de unde acestea provin si care au constituit o sursa de inspiratie pentru legiuitorul national. Nu in ultimul rand, lucrarea Masurile educative aplicabile minorilor infractori include consideratii personale ale autorului, de multe ori cu un caracter pronuntat critic referitoare la unele dintre particularitatile masurilor educative. 

Ca structura, cartea Masurile educative aplicabile minorilor infractori cuprinde zece capitole, fiecare dintre acestea fiind organizat in sectiuni si subsectiuni referitoare la:
•    aspectele criminologice si evolutia reglementarilor privind regimul sanctionator al minorilor;
•    aspectele generale privind luarea masurilor educative (obligatiile ce pot fi impuse pe durata executarii masurilor educative, incidenta pluralitatii de infractiuni, prescriptia raspunderii penale si prescriptia executarii masurilor educative);
•    masura stagiului de formare civica;
•    masura educativa a supravegherii;
•    masura consemnarii la sfarsit de saptamana;
•    masura educativa a asistarii zilnice;
•    masura internarii in centrul educativ;
•    masura internarii in centrul de detentie; 
•    aspectele procesuale penale ale cauzelor cu minori. 

Lorena-Mihaela ZIDARU este judecator la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti; doctor in Drept, disciplina Drept penal.

Detalii tehnice
Data aparitiei29 sept. 2022
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini304
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
-15%
In curand
Drept civil. Familia Marieta Avram ed 2022

Drept civil. Familia. Editia a 3-a

Casatoria. Rudenia si afinitatea. Adoptia. Autoritatea parinteasca. Obligatia de intretinere. Regimurile matrimoniale
160,00 RON 136,00 RON
NOU
Teorie si practica executional penala Ioan Chis, Lamya Diana Haratau, Constantin Marc Neagu, Ioan Mircea David Editura Hamangiu

Teorie si practica executional penala

Sinteze si intrebari pentru uzul studentilor si al masteranzilor
55,00 RON 49,50 RON